Wat is een lucht-water warmtepomp?
08 januari 2016 
4 min. leestijd

Wat is een lucht-water warmtepomp?

Wat is een lucht-water warmtepomp? De lucht-water warmtepomp is de afgelopen jaren sterk in opkomst voor iedereen die op een duurzame manier met energie wil omgaan. Nu de rijksoverheid voorziet in een ruime subsidie is de lucht-water warmtepomp ook nog eens redelijk betaalbaar. Voor 3300 euro, inclusief installatie, is een hybride lucht-water warmtepomp al te koop. In dit blog leg ik uit wat een lucht-water warmtepomp is en of het voor jou aantrekkelijk is om het apparaat aan te schaffen.

Kijk naar je gasverbruik voor aanschaf warmtepomp

Natuurlijk, 3300 euro is nog steeds veel geld. Maar in ons gematigde klimaat, waarbij de winters steeds minder streng worden, is juist zo`n hybride lucht-water warmtepomp interessant. Om te weten of het voor jouw huishouden voordelig is, moet je kijken naar je gasverbruik. Hoe dit zit leg ik hieronder uit. Eerst even kort de werking van een warmtepomp. (Misschien interesseert je dit niet, je hoeft ook niet te weten wat er onder de motorkap zit, als die auto maar rijdt. Ga dan direct een paar alinea’s naar beneden!)

KLIK HIER VOOR EEN OFFERTE VOOR DE WARMTEPOMP

Lucht-water warmtepomp

Je hebt verschillende soorten warmtepompen. Warmtepompen die energie halen uit de bodem of warmtepompen die werken met de buitenlucht. Of variaties hierop. Ik heb het hier over de lucht variant. Dus de warmtepomp die de buitenlucht gebruikt om je huis te verwarmen.

Hoe werkt een lucht-water warmtepomp?

De lucht-water warmtepomp bestaat uit twee delen. Een unit op het dak (in de tuin, aan de gevel etc.) en een installatie ergens in huis. De buitenunit is een grote kast. In die kast gebeurt het. Stel, het is 8 graden buiten. Met die lucht van 8 graden krijg je je huis niet warm natuurlijk. De warmtepomp zorgt ervoor dat die koude lucht wordt omgezet in warmte. Hoe?

Warmte wordt uit de lucht gehaald

De koude lucht wordt met behulp van een ventilator door de kast geblazen. In de kast zit een zogenoemde verdamper gevuld met een koudemiddel. De lucht met een temperatuur van 8 graden wordt over de verdamper heen geleid. De verdamper is koud, zie het als een soort ijsblok, doordat het vloeibare koudemiddel door een kleine opening erin wordt geperst en door de energie uit de lucht verdampt. De lucht die vervolgens weer naar buiten komt is 4 graden kouder dan die erin is gegaan. Er is 4 graden onttrokken uit de lucht.

Compressor op stroom

In de kast op het dak zit ook een compressor. Die werkt op stroom. Die compressor perst het koudemiddel sterk samen. De compressor zet deze “damp” onder hoge druk. Daardoor wordt het warm.

Warmte gaat naar installatie binnenoe werkt een warmtepomp

Binnen in huis staat het tweede onderdeel van de warmtepomp. Het warme dampvormige koudemiddel wordt vanuit de unit buiten naar de installatie binnen geleid, met een temperatuur van zo’n 50 graden. In de installatie binnen zit de condensor. Hier wordt het CV water langs geleid en wordt de warmte aan het CV systeem afgegeven. Het koudemiddel wordt weer een vloerstof doordat het wordt afgekoeld door het CV water en wordt teruggeleid naar de buitenunit.

Water van de centrale verwarming wordt verwarmd

Met een warmtepomp wek je op een duurzame manier energie op. Het systeem is zo ingesteld dat je met weinig energie veel energie maakt. De compressor op het dak werkt op stroom. Je stopt 1 kwh elektriciteit in de compressor en je haalt vervolgens 4 kwh warmte uit de buitenlucht.

Wil jij een gewone lucht-water warmtepomp?

Tot zover de werking van de lucht-water warmtepomp. Los van de werking is het natuurlijk ook goed om te weten of een lucht-water warmtepomp voor jouw huishouden rendabel is.
Zoals de meeste mensen heb jij wellicht een cv ketel op zolder hangen en gewone radiatoren. Dan kan je alles de deur uit doen en overnieuw beginnen met een warmtepomp. Je koopt niet alleen een warmtepomp, maar je neemt ook vloerverwarming en wandverwarming. (en misschien moet je ook je leidingen vervangen). Een kostbare investering. En eigenlijk alleen interessant als je bezig bent met nieuwbouw of renovatie.

Hybride lucht-water warmtepomp

Voor iedereen die gewoon stookt op gas met een cv ketel is een hybride lucht-water warmtepomp een interessant alternatief. Een compacte installatie die naast de cv ketel wordt gehangen en vervolgens op de ketel wordt aangesloten.
De thermostaat wordt gekoppeld aan de warmtepomp. Deze voorziet je huis van warmte als het buiten niet kouder is dan 4 graden. Is het kouder, dan neemt de cv de verwarming over. Die kan bij koudere temperaturen meer vermogen leveren. Hoe kouder het buiten is, hoe meer vermogen de verwarming moet leveren. De hybride lucht-water warmtepomp gebruikt de bestaande leidingen en radiatoren.

Kijk naar je gasverbruik!

Is de aanschaf van een warmtepomp interessant voor je? Kijk dan naar je gasverbruik. Dat staat op de jaarlijkse rekening van je energieleverancier. Je moet 1500 kuub gas per jaar verbruiken om de aanschaf van een warmtepomp rendabel te maken. Die 1500 kuub gas bestaat deels uit het gas dat je gebruikt voor tapwater (warm water voor douche en keuken). Het tapwater wordt niet door de warmtepomp gegenereerd, maar komt van je gewone ketel.

Tapwater

Heb je een gezin van 4 personen, trek dan voor ieder gezinslid 100 kuub af van die 1500. Dan heb je in dit voorbeeld 1500 kuub minus 400 kuub (voor het tapwater). Om toch die minimale 1500 kuub te halen, moet je dus in dit geval een verbruik hebben van 1900 kuub gas per jaar, om de investering in een warmtepomp rechtvaardigen.

(Ik heb naar onze rekening gekeken. Wij verbruiken iets minder dan 700 kuub gas per jaar. We zijn met drieën, dus trek er dan 300 kuub af. Met 400 kuub gas per jaar is een warmtepomp voor ons niet interessant. Jammer, ik had het graag willen doen!)

Kosten hybride lucht-water warmtepomp

Voor zo’n type warmtepomp betaal je dus 3300 euro. Daar zit 1000 euro subsidie op. Zonder subsidie betaal je dus 4300 euro. De subsidie is achteraf, dus als je het apparaat hebt gekocht en hebt laten installeren, te verkrijgen bij het rijk. Lees hier meer over deze rijkssubsidie op warmtepompen en andere duurzame energie-opwekkers.

Interesse in deze hybride lucht-water warmtepomp?

Via bijgaand formulier kan je laten weten of je interesse hebt in deze of andere type warmtepompen. Wij nemen graag je aanvraag aan.

KLIK HIER VOOR EEN OFFERTE VOOR DE WARMTEPOMP

Ervaringen van gebruikers van de warmtepomp

Omdat een warmtepomp bij particulieren nog redelijk uitzonderlijk is, vroeg ik gebruikers naar hun ervaringen. Die kun je hier en bij de reacties hieronder lezen.  Ik hoor altijd graag ervaringen, ook als je minder tevreden bent.

„Ik heb al 7 jaar een warmtepomp en het is een super ding, heb er alleen maar goede ervaringen mee, geen onderhouds kosten gehad , en zomers koelt hij hij ook nog ,( een Stiebel Eltron) en een voordeel als het in de kamer warm genoeg is slaat hij daar gewoon uit , terwijl b.v. de douch wel warm blijft , wij hebben helemaal geen gas aansluiting . Groet, Bert van Fietswereld Grootjans uit Assen.
Guido
Door

Guido

op 09 Jan 2016

Samen met zonnepanelen maak je een stap richting een zelfvoorzienend huis. De vloek van zonnepanelen is dat veel mensen juist meer elektra gaan gebruiken (kost dan blijkbaar niet zo veel). Wil je de cirkel echter rond maken, - nog een zoutaccu erbij - en je kan richting nul.

Cocky Hoogeveen
Door

Cocky Hoogeveen

op 10 Jan 2016

Dag Guido, De vloek van zonnepanelen is ook de vloek van LED en spaarlampen. Ben ook erg benieuwd naar de ontwikkelingen rond de zoutaccu. Groet Cocky Hoogeveen

Hans Mayenburg
Door

Hans Mayenburg

op 23 Jan 2016

Ik heb 18 zonnepanelen en heb het afgelopen jaar 5 MWh electriciteit geproduceerd Ik ben zeer geínteresseerd naar de ontwikkeling van de "zoutaccu", hou me alstublieft op de hoogte

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 25 Jan 2016

Beste Hans, Dat gaan we doen.

janke winter
Door

janke winter

op 23 Jan 2016

Ha, wij hebben een zonneboiler (wolf hottop), heb je een idee of dat te combineren is met een hybride warmtepomp? Wat zijn punten waar je dan rekening mee moet houden?

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 25 Jan 2016

Beste Janke, Dank voor je vraag over de lucht-water warmtepomp. Ik ga dat voor je na en kom er op terug.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 25 Jan 2016

Beste Janke, Hier het antwoord op je vraag mbt de lucht-water warmtepomp. De zonneboiler verwarmt het tapwater, de hybride warmtepomp verzorgt alleen de verwarming van het huis. Dit moet compatibel zijn. De sturing vanaf de warmtepomp zal dan aan-uit zijn op de Wolf ketel.

janke winter
Door

janke winter

op 25 Jan 2016

bedankt, ik moet er nog even op puzzelen

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 25 Jan 2016

Oké, als je nog vragen hebt, dan hoor ik het wel.

Widi den Hartog
Door

Widi den Hartog

op 23 Jan 2016

Wij hebben al vier jaar een Elga hangen het werkt uitstekend zeker bij de hedendaagse winters de laatste twee jaar hebben we een gas verbruik van 350 km³ in 2014 236 km³ in 2015 we wonen in een hoekhuis met de hoek op het oosten. Onze zonnepanelen hadden in 2015 een opbrengst van 2997 kwh dus al ons stroom verbruik was ook al gedekt door ons zelf . D Elga is dus een echte aanrader voor het stoken in het voor en najaar als het niet te koud is tot 4 graden Celsius werkt de Elga optimaal er onder draait de c/v ketel de rest bij. groet Widi en Jacqueline

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 25 Jan 2016

Beste Wide en Jacqueline, Dank voor jullie reactie op de lucht-water warmtepomp. Dat stel ik zeer op prijs. Goed om te horen dat jullie goede resultaten hebben!

Bert
Door

Bert

op 25 Jan 2017

Hoeveel gas gebruikten jullie daarvoor zonder de Elga?

bart
Door

bart

op 06 Feb 2016

Wat zijn alternatieven voor stadsverwarming.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 06 Feb 2016

Beste Bart, Dat ga ik voor je uitzoeken.

bart
Door

bart

op 17 Feb 2016

Jammer genoeg heb ik nog geen reactie gekregen over alternatief van stadsverwarming.

Cocky Hoogeveen
Door

Cocky Hoogeveen

op 19 Feb 2016

dag Bart,Excuses voor de late reactie. Alternatieven voor stadsverwarming zijn een warmtepomp, zonneboilers, zonnepanelen, een pelletkachel, warmtepompboiler en dan gecombineerd. groet Cocky Hoogeveen

Robin
Door

Robin

op 25 Jun 2016

Beste duurzaamheid goeroes,Wij zijn op zoek naar een duurzame oplossing om ons huis (nu 750m3 en in de toekomst uit te breiden tot 1500m3) te verwarmen en warmwatervoorziening voor de badkamer te hebben (keuken heeft close-in) Stroom hebben we genoeg, aangezien er 30 zonnepanelen op het dak liggen hetgeen goed is voor 6500Kwh. Doelstelling is om het gas (en dus de kosten) er uit te werken. Kan een warmtepomp deze 750m3 aan en later zelfs 1500m3 ? Het liefst gaan we helemaal off-grid 😋 Groet, Robin en Inga

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 28 Jun 2016

Beste Robin en Inga, Goede bezig! Ik laat even contact met jullie opnemen door de deskundige!

W.Mylius
Door

W.Mylius

op 26 Jun 2016

vraag : wat is een zout-accu en hoe werkt die ?

Pine Berg
Conrad Winkelman
Door

Conrad Winkelman

op 27 Jun 2016

Op zich is het een goed verhaal over het nut van warmtepompen maar ik heb enig kritiek op het volgende:"Water van de centrale verwarming wordt verwarmd Met een warmtepomp wek je op een duurzame manier energie op. Het systeem is zo ingesteld dat je met weinig energie veel energie maakt. De compressor op het dak werkt op stroom. Je stopt 1 kwh elektriciteit in de compressor en je haalt vervolgens 4 kwh warmte uit de buitenlucht".De voorstelling van zaken dat met "weinig energie veel energie gemaakt wordt" is onjuist: het schendt de wet van energiebehoud in een thermodynamisch proces. In een "warmte" pomp wordt niet warmte gemaakt , net zoals in een waterpomp niet water gemaakt wordt. Het is duidelijk voor zelfs leken dat en waterpomp water transporteert. Vervolgens wordt in de volgende zin zonder uitleg naar vermogen overgeschakeld alsof energie en vermogen het zelfde zijn. . . .Maak de vergelijking ook met een auto van 1000 kg die een beladen aanhangwagen met totale massa van 2000 kg transporteert. . .die 2000 kg worden niet door de auto gemaakt.Het is duidelijk dat door leken het de term kW-uur vaak vertaald wordt als "kW per uur" en dan afgekort wordt als kW/uur. . .Dit terzijde. . .het toont slechts aan dat mensen zich zelf op een dwaalspoor zetten indien ze niet duidelijk gemaakt worden dat energie de Joule as Unit heeft, en dat de definitie 1 Watt (W)= 1Joule/seconde (J/s) als basis geldt, en dat van daaruit de units W-seconde( Ws) en W-uur(Wh) Energie Units zijn en dat een W rn een kW Energie Transport Units zijn. . . Dat een "warmtepomp" simpelweg "warmte energie" pompt.zou het verhaal voor leken een extra interessante dimensie geven.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 27 Jun 2016

Beste Conrad, Dank voor je aanvulling op het artikel voer de lucht-water warmtepomp.

Corrie Schelling
Door

Corrie Schelling

op 27 Jun 2016

Ik woon op een woonark en ik heb vernomen dat r ook warmtepompen zijn die werken via het oppervlaktewater. Zijn dat dan ook warmtepompen die zowel je tapwater als je cv water kunnen aansturen?

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 28 Jun 2016

Beste Corrie, Ja dat kan. Als je nog meer vragen hebt, stuur even een mailtje naar info@houhetwarm.nl . Dan kan ik je in verbinding brengen met deskundigen.

Rien de Jonge
Door

Rien de Jonge

op 09 Jul 2016

Beste Pien,Ik lees jullie nieuws met grote graagte en zie hoe jullie op een hele mooie wijze dealen met de markt en grote passie voor duurzaamheid. In je warmtepomp info hanteer je het geldelijk rendement als motief en verdwijnen de overige motieven naar de achtergrond. Hou die er in, zou ik zeggen. Het juist zo fijn te ervaren dat er mensen in zaken zijn, die boven de commercie uit, het oog op meer waardevolle zaken in beeld houden. Sorry als ik hierin te ver ga. Dealen met geldelijk en milieu heeft in mijn geval geleidt tot de keus het ondanks laag gebruik van gas wel te doen en op volledig elektrisch met zonnepanelen en het te zien als vooruitbetaling op de gasrekening gedurende vijf jaar. Daarna zie ik het als extra pensioenvoorziening omdat de maandkosten voor energie neutraal zijn geworden( ik ben zesenzestig). Feitelijk zou ik iedereen die gaat pensioneren willen uitdragen:Doe het ook en help als grote groep toekomstige pensionado's "het warm te houden" met energie neutraal met als beloning, meer budget zodra je gaat pensioneren.Hoogst gewaardeeerde Groet.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 11 Jul 2016

Beste Rien, Hartelijk dank voor je wijze woorden. Ik ben het met je eens. We proberen op Houhetwarm altijd het motief, een wereld zonder fossiele brandstoffen, te benoemen. Bij de aanschaf van een nieuwe keuken kijk je ook niet naar het rendement. Toch krijgen we bijna altijd vragen over investering versus rendement. Onze bezoekers willen graag informatie over alternatieven voor gas en olie, maar wille ook graag weten wat het oplevert en wat de prijs is. Kortom, je ontkomt er niet aan om het geldelijk rendement als motief te noemen. Maar soms slaan we hierin wat door, dat is waar. Leuk te horen trouwens dat je al je energie nu uit zonnepanelen haalt.

Bert Statema
Door

Bert Statema

op 09 Jul 2016

Beste Bert Van Fietswereld Grootjans te Assen,Ik vond de opmerking dat er in de zomer ook gekoeld werd erg interessant. Ik vraag me af hoe dat werkt bij het model dat beschreven is.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 11 Jul 2016

Beste Bert, Dank voor je reactie op de lucht-water warmtepomp. Ik geef je vraag even door aan Bert.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 12 Jul 2016

Beste Bert Statema, Hierbij de reactie van Fietswereld Grootjans uit Assen: Onze aardwarmte-pomp werk 24 uur per dag ,en geeft warmte af waar dit gevraagd wordt. Er zitten 2 permanente groepen in die altijd open staan ,dit is bij ons de douche en 1 groep in de kamer ( wij hebben in de kamer 4 groepen ) De andere 3 groepen werken op een schakelaar op de muur zoals een c.v. Deze kun je instellen tussen de 8 en 25 graden , de douche temperatuur regel ik met de hoeveelheid water die er door stroomt De installatie is zo ingesteld dat hij bij bij 24 graden afslaat , en bij 26 graden gaat hij koelen , er wordt dan koud grondwater +/- 8 graden aan aan het c.v.water toegevoegd. Er is zit een apparaat in de woonkamer die het dauwpunt berekend zodat de vloer niet gaat condenseren. Ik heb de installatie nu 7 jaar en heb er nog nooit problemen mee gehad. Onze installatie werk zeer goed in combinatie met een pellet kachel. Wij koken op stroom en hebben daardoor geen gas-aansluiting. Met groet, Bert

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 13 Jul 2016

Reactie namens Bert Statema: Dank voor je antwoord. Ik zie dat jullie een aardwarmte-pomp hebben, en geen lucht-water warmtepomp, zoals de kop van de discussie luidde. Het leek me al haast te mooi om waar te kunnen zijn. Bert Statema,

Frans Vermeer
Door

Frans Vermeer

op 17 Jul 2016

De energierevolutie komt eraan ! Weinigen weten dit nog, maar onbeperkt gratis electrische energie voor iedereen binnen 5 jaar is nu mogelijk.

ray
Door

ray

op 29 Mar 2018

Hoi Frans, Leg eens verder uit, ben zeer benieuwd ??

Jan clerkx
Door

Jan clerkx

op 22 Oct 2016

Beste allen, wij hebben een vrijstaande woning, met vloerverwarming en radiatoren, welk systeem zou voor ons het beste zijn

Pine Berg
Alex Koeleman
Door

Alex Koeleman

op 30 Oct 2016

Beste mensen, Hoe krijgen we het toch rendabel. Ik reken me suf, maar kom niet verder dan ca. € 200,-- voordeel per jaar. Terugverdien tijd voor een hybride is dan 15 jaar. Dat ding is dan allang versleten, want het is wel een koelcompressor. Ik verbruik ca. 1600 kub per jaar. Ben van 1300 kuub uitgegaan. Ik ga er dan ook nog van uit dat ik een hele goede pomp koop 1Kwh in is 4 kwh uit. Ook ga ik uit dat een HR ketel hoog in zijn rendement kan draaien.Kortom in mijn ogen worden we toch een beetje voor de gek gehouden.Alex

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 31 Oct 2016

Beste Alex, Goed om hier de discussie over dit soort zaken te voeren. Warmtepompen worden op dit moment aangeprezen als het alternatief voor gas. Maar er zitten, zoals we ook schrijven, best wel haken en ogen aan.

Ray
Door

Ray

op 29 Mar 2018

Hoi Alex, ben het helemaal met je eens hoor. ik heb ook alle berekeningen er op los gegooid, en kom tot bijna 26jaar terug verdien tijd. Wij verbruiken 900ku per jaar. Het dan dan echt niet rendabel. Erg jammer want ik zou best graag om willen gaan maar het is gewoon echt te duur voor onze situatie. Ik kan me dus helemaal vinden in de vragen. Succes allemaal.

Y. Sahingoz
Door

Y. Sahingoz

op 07 Nov 2018

Wij willen graag over op een hybride warmtepomp of aardgasvrij. Alleen kunnen wij nergens echter ervaringen lezen van mensen die aardgasvrij zijn en zowel sanitair als verwarming volledig met een warmtepomp regelen? Ons gebruik is niet veel wij gebruiken zo'n 1500 - 1800km3 gas. Plat dat willen we volzetten met zonnepanelen en daarnaast dus de overweging om een hybride waterpomp of aardgasvrij.

Reactie plaatsen