Wat als je cv-ketel geen warm water meer levert?
Geen warm water?
We gaan inmiddels richting het einde van het jaar. Een koude douche en een koud huis zijn twee dingen waar je dan niet op zit te wachten. Het zijn twee vervelende gevolgen van een storing in de cv-ketel. Maar wat doe je als je last hebt van een storing?
Oorzaken van een storing
Wanneer de ketel geen warm water meer levert hoeft het niet te beteken dat de ketel kapot is. Dit heeft namelijk vaak te maken met een storing die weleens eenvoudig op te lossen kan zijn. Verschillende oorzaken kunnen ervoor zorgen dat een cv-ketel geen warm water kan leveren. Bij extreme kou of een te lage waterdruk bijvoorbeeld. Daarnaast kan er simpelweg een stroomstoring optreden waardoor de ketel niet in staat is warm water te leveren.
Goed om te weten is dat het probleem van het niet leveren van warm water niet altijd aan de ketel hoeft te liggen. Het kan namelijk ook liggen aan de thermostaat- of mengkraan. Als het probleem hier ligt, kan dit inwendig defect zijn. Koud water kan dan in de warmwaterleiding terecht te komen. Het gevolg is dat er lauw water uit de kraan komt. Dit is te testen door de thermostaatkraan en de mengkraan op de koudste stand te zetten. Komt er nu op een plek in het huis wel warm water uit de kraan? Dan kan het zijn dat de kraan kapot is.
Wat kun je zelf doen?
Het digitale display van de cv-ketel laat in het geval van een storing vaak een storingscode zien. Het kan ook zijn dat de cv-ketel geen storingscode laat zien. In dat geval is het mogelijk dat een onderdeel van de cv-ketel kapot is waardoor de ketel geen code kan laten zien. Veel storingen zijn gelukkig zelf op te lossen. Zodra je achter de storingscode bent gekomen, kun je de handleiding van de ketel erbij pakken om op te zoeken wat de verschillende codes precies betekenen. Of vind de foutcode gemakkelijk op de storingspagina van Feenstra. Een storing is in veel gevallen te verhelpen door de ketel te ontluchten of door de cv-installatie bij te vullen.
Het kan ook zo zijn dat de storing zelf niet te verhelpen is. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer een onderdeel van de ketel kapot is of als er een hardnekkiger probleem is. In dit geval is de beste volgende stap om een installateur te benaderen zodat de problemen verholpen kunnen worden. Erkende vakmensen weten het beste advies te geven over de cv-ketel. Soms is het bijvoorbeeld voordeliger om een ketel te vervangen dan de ketel de repareren.
Problemen voorkomen
Regelmatig cv-ketel onderhoud helpt bij het voorkomen van problemen. Bij onderhoud wordt het hele cv-systeem nagelopen en ingesteld. Veel bedrijven die cv-ketels verkopen bieden ook onderhoudsabonnementen aan. Zo’n abonnement kan een interessante keuze zijn wanneer je al een aantal jaar gebruik maakt van een cv-ketel. Na een aantal jaar kunnen storingen namelijk vaker optreden. Naast een normaal onderhoudsabonnement, kun je kiezen voor een all-in abonnement. Je betaalt dan maandelijks een vast bedrag waardoor je vrij bent van reparatie- en onderhoudskosten. Hieronder vallen ook voorrijkosten, arbeidsloon en materiaalkosten.
Reparatie door vakmensen
Levert je cv-ketel nog steeds alleen koud water na het volgen van deze stappen? Neem dan contact op met Feenstra. Zij kunnen direct te hulp schieten bij storingen en reparaties. Wil je meer weten over cv-ketels of storingen en heb je behoefte aan persoonlijk advies? Feenstra geeft persoonlijk en vakkundig advies wanneer cv-ketels geen warm water leveren en kunnen te hulp schieten bij spoedreparaties.