Gratis Isolatiegids
Kruip en spouw

Page content

Vergunning kleine windmolen gemeente

article content

Vergunning kleine windmolen gemeente

Moet je een vergunning aanvragen voor het plaatsen van een kleine windmolen? Mag je de windmolen zomaar op je dak zetten? Ik belde en mailde met een aantal gemeenten in Nederland. Algemene conclusie: het mag meestal wel, maar je hebt een bouwvergunning (omgevingsvergunning) nodig. En daar moet je voor betalen. Gemiddeld zo’n 300 euro. Tip: koop nooit een kleine windmolen voordat je toestemming van je gemeente hebt gekregen.

Vergunning is nodig

Voor een kleine windmolen heb je een vergunning nodig. (info ook op de site van Hieropgewekt). Sinds 1 oktober 2010 geldt de omgevingsvergunning. Dit heb je nodig om de windmolen te mogen plaatsen. Via het OLO kan je de omgevingsvergunning aanvragen en komt je aanvraag bij de gemeente terecht. Die beoordeelt of de windmolen binnen het bestemmingsplan past en aan de milieu- en veiligheidseisen voldoet. De termijn van de reguliere procedure bedraagt acht weken.

Vraag naar afdeling bouw en wonen voor vergunning

De toestemming om een kleine windmolen op je dak te zetten, is afhankelijk is van de plek waar je woont. De gemeenten gaan hierover. Je kan dus ook eerst met je gemeente bellen. Vraag naar de afdeling bouw en wonen.

Past de windmolen bij de omgeving?Kleine windmolen Windchallenge op dak houhetwarm

Een gemeente kijkt naar een aantal zaken als het gaat om het geven van toestemming voor de windmolen. Ten eerste weegt een gemeente het ethische aspect af, dus men kijkt of de windmolen in de omgeving past. Dan wordt niet alleen naar de omgeving gekeken, maar ook naar de woning zelf. In een oude stadswijk met veel monumenten wordt het lastig om toestemming te krijgen. De welstandscommissie van de gemeente (of van de wijken in een grote stad) bepaalt wat wel of niet mag.

Past de windmolen in het bestemmingsplan?

Ten tweede hanteert een gemeente het plaatselijke bestemmingsplan. In een bestemmingsplan staat wat wel of niet is toegestaan in een wijk of stad. In de meeste bestemmingsplannen is vastgelegd hoe hoog een bepaald bouwwerk mag zijn. Nu zijn de windmolens niet hoog, maar zelfs een kleine molen kan in strijd zijn met het bestemmingsplan. En aanpassing van bestemmingsplan kan, maar dat is niet zo makkelijk. Gemeenten kijken eerst heel goed of de molen geen overlast geeft voor de omgeving.

Heb je een vergunning nodig?

En ten derde is over het algemeen voor het plaatsen van de windmolen een vergunning nodig. Dit geldt overigens niet voor de Windchallenge. Deze molen kan je makkelijk verplaatsen. Maar volgens de landelijke regelgeving op dit gebied (waar de gemeente zich aan moet houden) is de windmolen een zogenoemde vergunningplichtig bouwwerk. Ongeacht de afmeting van de windmolen. En de vergunning wordt pas afgegeven als de woonsituatie niet in strijd is met de bovenstaande regels, dus als aan de welstandseisen wordt voldaan en als plaatsing van de windmolen past binnen het bestemmingsplan.

Gemeenten stimuleren duurzaamheid

Veel gemeenten, zo blijkt, hanteren bovenstaande regels, maar willen over het algemeen graag meewerken aan het plaatsen van de molens. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel en energiebesparing en het opwekken van duurzame energie wordt gestimuleerd. En dan moet je natuurlijk niet de plaatsen van deze molens gaan verbieden.

Vraag eerst toestemming

Dus wat moet je doen als je een windmolen op je dak wilt? Neem contact op met je gemeente. Bouw en woningtoezicht of de afdeling milieu. Sommige, vooral grotere gemeenten, hebben een zogenoemde vergunningscheck. Een handige vragenlijst of je wel of niet een bouwvergunning nodig hebt. Die kan je invullen, maar de kleine windmolen zal je daar niet op vinden. Gemeenten zijn nog niet bekend met deze kleine windmolen en zullen eerst de zaak moeten onderzoeken.

Maak een situatieschets voor aanvragen vergunning

Veel gemeenten vragen een tekening of schets van de situatie. Maak die tekening, zou ik zeggen. Laat goed zien waar en hoe je de molen wilt plaatsen. Pas als je de vergunning in huis hebt, kan je de kleine windmolen kopen. De rijksoverheid geeft advies aan gemeenten over de plaatsing van kleine windmolens.

Database aanleggen. Laat het ons weten!

Geeft jouw gemeente een vergunning af of juist niet? We horen het graag. Houhetwarm legt een database aan van gemeenten die de omgevingsvergunning voor de kleine windmolen afgeven of weigeren. Maar dit kunnen we niet alleen. We horen graag je ervaringen. Laat het ons weten via info@houhetwarm.nl

Meer weten over kleine windmolens?

Kijk op onze pagina kleine windmolens en maak je keuze.

Comment Section

3 reacties op “Vergunning kleine windmolen gemeente


Door Otto Willemsen op 25 april 2016

noem hem gewoon weerstation dan mag het wel. mag niet hoger dan 5 meter boven punt van bevestiging aan de woning. zelfde regels als antennes enz.


Door frits op 9 april 2016

Helaas Stevan. Verwacht persoonlijk niet dat het probleem ligt bij de gemeenten dit keer. Een bouwvergunning zal publicatie betekenen. Bij ons in de gemeente is er veel weerstand tegen door Den Haag opgelegde bouw van grotere windmolens. Het woord windmolen in een publicatie zal op voorhand weerstand oproepen, zelfs al is het maar een kleintje. Uiteraard kun je vooraf uitgebreid overleg hebben met je buren, maar dan komt het jaloezie effect om de hoek kijken. Reactie die ik heb meegemaakt in algemeen oriënterend gesprek, leuk zo’n kleine molen, maar niet bij ons in de straat. Meeste mensen willen echt wel iets aan het milieu doen, maar vaak niet dat het in hun directe omgeving gebeurd.


Door stevan op 2 april 2016

man man man in Nederland heb je berg veel papieren nodig of diploma’s voor meest onnozele zaken. meeste mensen willen iets aan milieu doen maar dan komen gemeentes of rijk met veel te veel eisen

Plaats een reactie


*