Page content

Smartflower Nederland voor draaiende zonnepanelen

Smartflower Nederland POP+ uitklapbare zonnepanelen

Smartflower Nederland met de draaiende zonnepanelen staat weer op de rails. Ik schreef al eerder over deze mooie vinding. Inclusief het feit dat deze draaiende zonnepanelen slecht functioneerden en niet werden gerepareerd. Maar dat is nu, een jaar later, wel anders. Alle Smartflowers in Nederland draaien naar verwachting. Sterker nog, Smartflower komt met twee nieuwe modellen. Naast het eerder besproken model, de SF32, werd begin 2015 de Smartflower POP gelanceerd. Deze krijgt nu aanvulling in de vorm van de POP+ en de POPe. In dit blog opnieuw aandacht voor deze geweldige uitvinding voor het opwekken van duurzame zonne-energie.

Eerst nog maar even de basis uitleggen van de Smartflower. De Smartflower lijkt op een enorme zonnebloem. De bladen zijn zonnepanelen, die meedraaien met het zonlicht. Klik hier voor een filmpje van de Smartflower, gefilmd bij 1 van de eerste eigenaren van een Smartflower in Nederland.

Smartflower Nederland

De Smartflower is bijna 5 meter hoog en heeft zonnepanelen in de vorm van bloembladen. Gezamenlijk biedt de Smartflower een een oppervlakte van 18 m² aan zonnepanelen. Zodra de zon opkomt komt de Smartflower uit de slaapstand. Dit kan je overigens instellen. Meestal blijft de Smartflower ook ’s nachts opengevouwen staan. Dit kost minder stroom en levert dus effectief meer stroom op. De bloem ontvouwt zich en door een ingebouwd gps gekoppeld systeem draaien de bladeren naar de zon. En ze blijven de zon volgen. De opbrengst zou hierdoor, zo meldt de fabrikant, tot 40% hoger liggen dan bij gewone panelen. Wanneer de zon onder is gegaan, klapt de Smartflower desgewenst weer in.

Smartflower POP

De Smartflower POP wordt met vier (hele flinke) schroeven in de grond vast gezet. Deze schroeven gaan zo`n 2 meter de grond in. Op deze wijze blijft het systeem mobiel. Omdat de Smartflower mobiel is, hoef je geen vergunning aan te vragen. Je kan het gevaarte ook op een betonnen plaat vastzetten zodat je het kan verplaatsen. (Handig bij bijvoorbeeld festivals of evenementen).

Nieuwe modellen, POP+ (plus) en de POPe (electric)

Smartflower Nederland uitklapbare zonnepanelen, POPe oplaadstation

Foto: Smartflower

Heel recent introduceerde de makers van de Smartflower twee nieuwe modellen. De POP+ en POPe. Wat is de POP+? Dit Smartflower model zorgt niet alleen dat energie wordt opgewekt, maar kan de opgewekte energie ook opslaan in litium accu’s. De POP+ is ontwikkeld in samenwerking met het Nederlandse Victron Energy. De POP+ is dus uitgerust met extra accu`s, die de zonne-energie bewaren voor later. Zo kan je `s avonds, als de zon niet schijnt, toch van je zelf opgewekte energie genieten.

Voor de POP+ kan je overigens kiezen tussen twee varianten. Er is een versie waarbij je 2,3 kwh kan opslaan en de rest van de zonne-energie lever je gewoon aan het net. Dit is de on-grid variant. En er is de off-grid variant, die 4.6 kwh kan opslaan, waardoor je (bij aangepast energieverbruik) helemaal niet meer gebruik hoeft te maken van het elektriciteitsnet.

Model POPe van de Smartflower

Het andere model is de POPe. Dit model Smartflower gebruik je voor het opladen van de elektrische auto of fiets. De POPe is een gewone Smartflower, maar dan uitgerust met een ingebouwd laadstation. De POPe kan een maximaal laadvermogen leveren van 22 kW. Dat is meer dan voldoende voor het laden van de elektrische auto. (Bij de ‚gewone’ POP moet het elektrische net nog bijspringen). Ook voor het laden van E-Bikes levert de POPe meer dan genoeg stroom op.

Opbrengst Smartflower

De Smartflower (welk model dan ook) heeft, in vergelijking met gewone zonnepanelen, een enorm hoge opbrengst. De jaaropbrengst ligt tussen de ruim 2.500 kWh tot maar liefst 6.200 kWh. Uiteraard is de opbrengst in bijvoorbeeld Marokko hoger dan in Noorwegen. Maar een huishouden met twee kinderen zou hier, ook in Nederland, in principe een heel eind kunnen komen. (Gemiddeld is het energieverbruik in Nederland zo`n 3000 kWh per jaar).

Hoeveel kost de Smartflower Nederland

De kosten zijn echter ook niet mis. De gewone POP kost € 12.950,- exclusief BTW en installatie, de POP+ kost afhankelijk van de uitvoering € 16.750,- of € 17.950,-. De POPe kost € 13.950,- ook exclusief BTW en installatie.

Niet interessant voor particulieren

Smartflower Nederland POPe met laadstation

Foto: Smartflower

De Smartflower, ik schreef het al eerder, is door zijn prijs nu niet direct interessant voor de particulier. Alhoewel, de POP+, het model waarbij je energie kan opslaan voor later, is misschien wel goed te gebruiken door mensen die maximaal off grid willen zijn. Die dus echt onafhankelijk willen zijn van de grote energieleveranciers. De vraag is of je dan voldoende zonne-energie kan opslaan om de tijd door te komen als de zon niet schijnt. Wellicht kan je dit aanvullen met een kleine windmolen. En het is natuurlijk helemaal afhankelijk van je eigen energieverbruik. Wie weinig verbruikt, heeft ook weinig nodig.

Voor bedrijven en organisaties

De Smartflower POPe zou, nog steeds aan de prijs dat wel, een aanwinst kunnen zijn voor bedrijven, winkelcentra, parkeergarages etc. Laad je elektrische auto op met behulp van duurzame zonne-energie, terwijl je winkelt, uitgaat of werkt.

Comment Section

6 reacties op “Smartflower Nederland voor draaiende zonnepanelen


Door Migo op 19 maart 2017

Nu nog een slagje kleiner, zodat hij staand in de tuin, de (boven)buren niet tot last is.


Door Jef op 22 oktober 2016

Hoeveel watt uur zou het toestel verbruiken om zich te richten enz… hoeveel watt uur per dag? Moet er dan niet meer worden afgetrokken? En dan de terugverdientijd?


Door B van Kaathoven op 19 februari 2017

minder dan 100 Kw. GElezen op originele amerikaanse smartflowersiteDoor Energie op 6 oktober 2015

Vet dat ze nu gerepareerd zijn ! Het blijft heel mooi om te zien hoe het op een bloem lijkt. Duurzame energie kan ook mooi zijn !


Plaats een reactie


*