Gratis Isolatiegids
Kruip en spouw

Page content

Nieuwe ontwikkelingen rond Liam, de kleine windmolen

article content

Nieuwe ontwikkelingen rond Liam, de kleine windmolen

De kleine windmolen De Liam is in de zomer van 2015 in Nederland te koop. Technische en uitvoeringsmankementen zijn hersteld. En, speciaal voor De Liam F1, wordt een nieuwe omvormer ontwikkeld, die hoge opbrengsten kan garanderen. Dat zijn de belangrijkste laatste ontwikkelingen ten aanzien van deze Liam, de wokkelvormige kleine windmolen van De Archimedes. Het nieuws over de kleine windmolen staat hier. 

Op deze plek schrijven we veel over kleine windmolens. Met name De Liam, de kleine windmolen voor in de stad, volgen we al een tijdje. We hebben gemerkt dat veel mensen interesse hebben in De Liam. Daarom houden we de vinger aan de pols en berichten we regelmatig over de ontwikkelingen. (Als je nog niets van deze windmolen weet, lees dan hier dit blog over de kleine windmolen, dan ben je gelijk op de hoogte).

Bezoek aan ontwikkelingsbedrijf Archimedes

Deze week (januari 2015) brachten we weer een bezoek aan de ontwikkelaars van de kleine windmolen, de Liam. We maakten de tocht naar Rotterdam omdat er enige onduidelijkheid was ontstaan over datum van aanschaf, technische onvolkomenheden en de opbrengst.

Kinderziektes oplossen

Al in mei 2014 werd De Liam gelanceerd en vanaf afgelopen zomer zou de molen vanuit Korea, het land waar De Liam wordt gefabriceerd, naar Nederland worden getransporteerd. Dit bleek echter niet het geval. “We wilden eerst alle technische problemen herstellen. De kinderziektes moesten er uit” aldus Richard Ruijtenbeek van ontwikkelingsbedrijf De Archimedes. “Wereldwijd zijn er dertig proefmolens geplaatst. Alle opmerkingen en verbeterpunten hebben we verzameld en toegepast. Deze nieuwe serie die nu naar Nederland komt, is helemaal goed.”

Bouten en moeren vervangen

De Liam wordt in Korea gemaakt en wordt in dit land getest. Zo zijn alle onderdelen van de Liam uitvoerig getest in een warm zout bad.
Het basisidee, de wind opvangen in de als wokkel vormgegeven molen, werkt uitstekend. De uitvoering van het model kon, zegt Ruijtenbeek nu, veel beter. Het betreft bijvoorbeeld de assemblage (bouten en moeren) die verbeterd zijn. Ook de bladen van De Liam (iets ingekort) zijn nu uit elkaar te halen, zodat nu alle onderdelen zijn te vervangen. En sommige kunststof onderdelen zijn vervangen door delen van metaal. Ook de bedrading is verbeterd.

Nederlandse omvormer

Richard Ruijtenbeek van de Archimedes liet ons ook weten dat het bedrijf aan de slag is gegaan met een inverter, een omvormer. Een omvormer is van wezenlijk belang voor een hoge opbrengst van de molen. Ruijtenbeek: “We zochten een goede omvormer voor De Liam. Een omvormer speciaal voor windmolens. Maar die hebben we niet gevonden. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een bedrijf dat deze omvormer voor ons kan maken. We werken nu samen met een Nederlands bedrijf, dat speciaal voor De Liam, een omvormer ontwikkelt. De omvormer gaat de Liamverter heten.”

Rendement kleine windmolen

Voor het hoogste rendement (dus hoeveel stroom levert de molen) is een nauwkeurige plaatsing noodzakelijk. Als de molen scheef staat, zo laat Ruijtenbeek weten, of niet hoog genoeg, dan zou de opbrengst afnemen. Ook een wiebelende paal (als de molen op een paal wordt gemonteerd) heeft invloed op de opbrengst.

Hoe gaat de verkoop

Ontwikkelingsbedrijf De Archimedes houdt zich, net als voorheen, niet bezig met de verkoop van de molen. Daartoe is nu een apart bedrijf (Fair Air) opgericht dat zich, samen met dealers in Nederland, gaat richten op de verkoop in Nederland. Een deel van de frustratie bij veel geïnteresseerden lag in het feit dat de molen nog niet verkrijgbaar is.Liam kleine windmolen nu te koop
Dat is dus nu wel het geval, zo verzekert Ruijtenbeek ons. Er worden in eerste instantie 60 windmolens verscheept naar Nederland. De molens zouden in juni/juli van dit jaar beschikbaar zijn. In augustus zouden ze dan op je dak moeten kunnen staan. Voor het zover is moet je een aanbetaling doen. Hoeveel is nog onbekend. Als je later bestelt moet je rekening houden met een levertijd van 2.5 maand.
Deze eerste serie is handgemaakt. Deze windmolens hebben een garantie van twee jaar. Dus wordt een onderhoudscontract wordt geadviseerd. Na de eerste 60 molens volgen serie geproduceerde molens. Hier zit dan wel 20 jaar garantie op.

De prijs van de kleine windmolen

De Liam is voor 3.999 euro te koop. Dit is exclusief BTW. En exclusief installatie. De installatie neemt de dealer voor zijn rekening (of die wordt uitbesteed aan een installateur). Maar hou hiermee rekening met de kosten.
Wat je ook extra zal moeten aanschaffen is de omvormer. Deze wordt, zoals gezegd, in Nederland ontwikkeld, speciaal voor De Liam, om hoge opbrengsten te garanderen. De omvormer zal zo`n 1500 euro gaan kosten. Bij gebruik van deze omvormer (inverter) wordt een garantie gegarandeerd.

Vergunningen

Voor deze windmolen (voor alle kleine windmolens overigens) heb je een vergunning van je gemeente nodig. Toestemming wisselt per gemeente. Het is Ruijtenbeek een doorn in het oog dat vergunningen worden geweigerd, puur uit onbekendheid. “Ambtenaren hebben geen toetsingskaders. Maar meestal is het geen enkel probleem en past de molen in het bestemmingsplan.” Ruijtenbeek is bezig om via overkoepelende instanties (zoals de VNG, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten) eenduidige richtlijnen voor de windmolens te krijgen.

Als je bezig bent met een vergunning en je komt er niet uit, laat het even weten. Misschien kunnen we helpen.

Windmeter

Richard Ruijtenbeek benadrukt nog een keertje dat de plaatsing van een windmeter vooraf, dus voor aanschaf van de molen, heel belangrijk is. En dan moet je die windmeter goed plaatsen. Dus precies op die plek waar je straks de windmolen wilt laten neerzetten.

Interesse in offerte windmolen De Liam?

Vul het formulier in en we nemen contact op.

Comment Section

2 reacties op “Nieuwe ontwikkelingen rond Liam, de kleine windmolen


Door Henriette van Veldhuisen op 28 april 2015

Hoe zit het met de gevoeligheid van storing/schade door en aan vogels?


Plaats een reactie


*