Mooi weer dit weekend, eind oktober

Mooi weer dit weekend, eind oktober. Hoe kan dat? Ik heb net de houtkachel aangemaakt! Komend weekend weer barbecuen, kopt de NOS. Dat kan toch eigenlijk niet, zo eind oktober? Komt dat door de klimaatverandering? Een kort blog over waarom het nu toch weer even zomer wordt, dit weekend.

Denk jij dat ook wel eens? Als het heel hard regent of als het drie weken lang 30 graden is. Zie je wel, klimaatverandering? Dit was vroeger toch niet. Of kan het je weinig schelen? Dat kan natuurlijk ook. Ik denk het in ieder geval nu weer. Is het net herfst geworden, lekker bij de kachel en dan weer ‘verplicht’ naar buiten omdat het “nu het nog even kan”!

Mooi weer door klimaatverandering?

Laat eens kijken wat het KNMI zegt. Ja hoor. “De kans is groot dat 2014 het warmste jaar wordt in zeker drie eeuwen.” En dat komt, zegt ons gerenommeerd weerinstituut, omdat het zo warm is dit jaar (verrassend!) in combinatie met de opwarming van het klimaat.” Dus toch. En we hadden natuurlijk een nare warme winter met veel regen en weinig schaatsen. (Dat weet ik nog, daarom hebben we nu zoveel slakken in de tuin).

Klimaat is een optelsom van het dagelijkse weer. En het klimaat in Nederland verandert, net als in de rest van de wereld. We lopen aardig in de pas met de wereldwijde opwarming, concludeert het KNNI. De gemiddelde temperatuur loopt op. En dat niet alleen. Het weer wordt grilliger en zorgt voor toevallige variaties.

Mooi weer dit weekend eind oktober.

Eind oktober 20 graden

En nu is het dan ongebruikelijk warm voor de tijd van het jaar. Het wordt zaterdag en zondag warmer dan 20 graden. Terwijl het normaal niet boven een graad of 14 is, zo eind oktober. Is dat zo? Ik vond in de archieven van de Volkskrant het volgende bericht: “Het is alsof het voorjaar begint. Nog nooit was het in Nederland op 22 oktober zo warm als deze maandag. Op het hoogtepunt was het ’s middags op het meetpunt in De Bilt 21,8 graden. Daarmee is het oude record (21,4 graden) uit 1989 verbroken.”

Dit was in 2012. Twee jaar geleden! Was ik alweer vergeten. Jij ook? Dus toen ook al warm voor de tijd van het jaar. Zo langzamerhand vraag ik mij af wat normale temperaturen zijn. Die moeten worden aangepast. (En dat gebeurt natuurlijk ook, het zijn cijfers gebaseerd op gemiddelden!).

Meer mooie dagen per jaar

En dan nu het (nare) stukje met veel cijfers. Maar toch informatief! Onderzoek dat in mei van dit jaar werd gepubliceerd door weerdeskundige Cor Schuurmans stelt dat het aantal dagen met mooi weer in Nederland is toegenomen de afgelopen jaren. (Je kan zelf wel bedenken wat mooi weer is). Tot 1970 telde we 36 dagen per jaar mooi weer. Dit aantal is de laatste 50 jaar toegenomen tot 43 mooie dagen per jaar. In zowel 2006 als 2007 hadden we zelfs 64 mooi-weerdagen. (Maar dan wordt daar wel aan toegevoegd dat in het jaar 1947 maar liefst 90 mooi weerdagen zijn geteld).

Lekker uitwaaien op het strand? Dacht het niet. Gewoon met mooi weer in de zon eind oktober!

Ongebruikelijk mooi weer komt door klimaatverandering

Heeft het mooie weer dit weekend te maken met de klimaatverandering? Ja, zo is mijn conclusie uit de berichten van het KNMI, door de invloed van de klimaatverandering zijn patronen zichtbaar in het weer. De intensiteit van het weer neemt toe. Droge gebieden worden steeds droger. Natte gebieden steeds natter. En, zegt het KNMI, de kans op weersextremen neemt toe. Is mooi weer eind oktober een weersextreem? Ik vind van wel. Althans nu nog. Het KNMI legt de grafieken door naar de komende 50 jaar. Hete zomers, natte en zachte winters. Eind oktober 24 graden. Straks is het gewoon normaal.

Bronnen:

KNMI
Weeronline.nl
Cor Schuurmans, Meteorologica, NVBM