Gratis Isolatiegids
Kruip en spouw

Page content

Liam, kleine windmolen van Archimedes nu te koop

article content

Liam, kleine windmolen van Archimedes nu te koop

De kleine windmolen, de Liam, is te koop vanaf vandaag (27 mei 2014). Hij kost 4000 euro en daar komen de kosten bij voor installatie, omvormer en koppeling aan het elektriciteitsnet of de aanschaf voor een accu. De opbrengst ligt tussen de 400 en 1900 kilowattuur per jaar. Volgens ontwikkelingsmaatschappij Archimedes blijft het lastig om te zeggen hoeveel energie de Liam precies produceert. De opbrengst is sterk afhankelijk van de locatie en de hoeveelheid wind op die locatie. Vandaag was de internationale presentatie van de Liam tijdens een bijeenkomst op de RDM Campus in de havens van Rotterdam. Cocky Hoogeveen en ik waren er natuurlijk bij. De eerste Liam is intussen in Nederland geplaatst. Hij staat op het dak van de Stadshaven in Rotterdam. En binnenkort zal hij op een woonhuis in Groningen staan. Ontwikkelingsmaatschappij Archimedes sloot daarnaast contracten met dealers in Zuid Europa en Zuid-Korea. Ook daar zal hij daken van bedrijven en woonhuizen worden geïnstalleerd.


Lange ontwikkelingstijd

Ontwikkelaar Rinus Mieremet bij de presentatie van de Liam, kleine windmolen

Ontwikkelaar Rinus Mieremet (blauwe das) bij de presentatie van de Liam, kleine windmolen

11,5 jaar hebben de heren Richard Ruijtenbeek en Rinus Mieremet nodig gehad om hun uitvinding te ontwikkelen tot wat het nu is: een handzame wokkelvormige windmolen van nog geen twee meter hoog. De molen is in elkaar gezet in Zuid Korea en in dit land getest in windtunnels en op een open vlakte. Bevestigd op een tien meter hoge constructie. Ook in Nederland is hij getest, maar deze resultaten zijn niet bekend gemaakt. Jammer, vind ik, want op deze manier weten we nog steeds niet wat deze windmolen bij welke wind presteert. Over een maand, is mij vandaag gezegd, worden de resultaten bekend gemaakt.

Liam gemaakt in Zuid-Korea

De windmolens worden gemaakt in Zuid-Korea en in Rotterdam in elkaar gezet. Onderdelen als de bevestigingsmaterialen worden door het bedrijf In Made (een bedrijf dat opdrachten laat uitvoeren door gedetineerden) in elkaar gezet.

Scepsis over opbrengst kleine windmolen

Er is veel scepsis over de opbrengst van deze windmolen. Dit type windmolen zou nooit voldoende energie kunnen opwekken om rendabel te zijn, hoor ik om mij heen. De zogenoemde terugverdientijd zou tot 10 jaar of nog veel meer langer kunnen oplopen. En sommige leveranciers van andere kleine type windmolens halen hun neus op voor de Liam en geloven niet in het product. Misschien hebben ze gelijk, misschien niet. De praktijk zal het uitwijzen.

Dealers onderzoeken technische installatie

Ik sprak bij de lancering van de Liam met een aantal dealers. Dealers die in Nederland de Liam gaan verkopen. Ze geloven in het product en zijn er zeker van dat ook hier veel interesse is. Wel moet er op het gebied van de technische installatie nog veel worden uitgezocht. Wat zijn de beste locaties voor de bevestiging en dergelijke. Het blijft een nieuw product waarbij de ervaring nog moet worden opgebouwd.
Bovendien, zei een dealer tegen mij, moet je ook niet zoveel de nadruk leggen op de opbrengst versus de investering. Je moet niet altijd gaan rekenen wanneer je de investering hebt terugverdiend. Dat doe je toch ook niet bij een badkamer?

Liam, kleine windmolen te koop

Enfin, we zullen het zien. Als je interesse hebt voor deze windmolen, vul bijgaand formulier in en we houden je op de hoogte van de ontwikkelingen.

Comment Section

19 reacties op “Liam, kleine windmolen van Archimedes nu te koop
Door Ed op 22 januari 2016

Als je cooperatief 1200 euro investeert, levert dat c 3000 kW h op per jaar.


Door De hr. Koning op 19 januari 2016

Ik vindt de prijs wel erg hoog. Kun je Liam ook als bouwpakket te bestellen. En wat gaat hij dan kosten.


Door Cocky Hoogeveen op 19 januari 2016

Beste mijnheer Koning,
De kleine windmolen, de Liam, wordt niet als bouwpakket geleverd. De Liam mag men ook niet zelf installeren.
hartelijke groeten,
Cocky Hoogeveen


Door jules op 29 november 2015

Zijn deze ook voor België leverbaar?
Zo ja komen er dan extra kosten bij?


Door Cocky Hoogeveen op 29 november 2015

Beste Jules,
De Liam is ook voor Belgie beschikbaar. Maar voorlopig moet de Liam eerst nog in Nederland aankomen. Wat de extra kosten zijn, weet ik nog niet.
Zodra er weer nieuws is over de Liam zetten wij het direct op de site.
Met vriendelijke groet,’
Cocky Hoogeveen


Door Jan Cees van Rijckevorsel op 28 juli 2015

graag zou ik willen weten welke dealers de Liam kunnen leveren


Door Pine Berg op 30 juli 2015

Beste Jan Cees,
Je kan de Liam via Houhetwarm bestellen.


Door Aalbers op 22 juni 2015

Hallo Cocky,
Kun je kort omschrijven wat je dan allemaal daarvoor hebt.
groet Martin Aalbers


Door Cocky Hoogeveen op 22 juni 2015

Je hebt dan een windmolen met alle benodigdheden en je hebt de volledige installatie voor dit bedrag
Cocky Hoogeveen


Door Aalbers op 22 juni 2015

Zou graag de totale kosten willen weten?
Ben zeer benieuwd waar dat op uit komt.
Wie kan me dat vertellen?

Vr.groet,
Martin Aalbers


Door Cocky Hoogeveen op 22 juni 2015

Beste Martin,

De totale kosten, dus de Liam, de omvormer, de rem unit en installatiekosten komen tussen de 8.000 en 10.000 euro uit.
groet
Cocky Hoogeveen


Door banden op 17 augustus 2014

Prachtig systeem dit, hopelijk werkt het zoals bedacht!


Door Roitero op 20 juni 2014

Voor een vermogen van 1500Kwh kan je voor 4000 Euro meer met zonnepanelen bereiken daar koop je voor datzelfde bedrag het dubbele vermogen van.!!!!!


Door Anneke op 23 juni 2014

Daar zat ik ook aan te denken. Maar is het niet een kwestie van de mogelijkheden die je woning biedt? Als je een gunstig gelegen dak hebt, zijn zonnepanelen misschien rendabeler. Maar niet iedereen heeft die mogelijkheid en dan lijkt deze kleine windmolen een goed idee.
Beter dan het hele landschap vol te zetten met die industriële turbines die hoger zijn dan de Maastoren.


Door Niels op 11 september 2014

Eerst even nadenken wat je vind. Zonnepanelen schaf je aan om je ingekochte e-verbruik te verlagen. Dat je nu nog een bedrag terug krijgt voor de terug geleverde kWh is meegenomen. Maar als de zon niet meer schijnt gaat wel het licht aan. ondertussen blijven de overige stroomapparaten ook nog doorgaan.
Beter is om de opgewekte stroom op te slaan in accu’s. Ook dit is nu nog een kostbare zaak. Het bijplaatsen van een windmolen(tje) is in combinatie met zonnepanelen dan ook een betere combinatie dan een overschot aan zonnepanelen, op dit moment. Dat er nog meer alternatieven zijn voor het onafhankelijk te geraken van de energieleveranciers gaat mij voor deze site te ver.


Door Nico Bakker op 26 oktober 2014

Ik heb al zonnepanelen maar geen ruimte om nog meer te plaatsen.
Ik heb een zware omvormer waar de Liam volgens mij bijgezet kan worden
Ideale combinatie lijkt me
Scheelt ook weer in de aanschafprijs , heb alleen de Liam nodig

Plaats een reactie


*