Gratis Isolatiegids
Kruip en spouw

Page content

kleine windmolen Liam en zijn omvormer

article content

kleine windmolen Liam en zijn omvormer

Hoe is het nu met de kleine windmolen de Liam en omvormer? We schrijven 23 juni 2015 en ik wil je graag informeren over de stand van zaken met betrekking tot de kleine wokkel-vormige windmolen De Liam,  van ontwikkelingsmaatschappij De Archimedes. Het goede nieuws: de speciaal voor De Liam ontwikkelde omvormer is klaar en de eerste windmolens worden binnenkort vanuit Korea naar Nederland getransporteerd.De eerste container met 12 kleine windmolens wordt deze week besteld. Dat is goed nieuws, want dit betekent dat alle testen succesvol zijn verlopen en dat ontwikkelingsmaatschappij Archimedes het groene licht heeft gegeven. Binnenkort zal De Liam op meer plaatsen in Nederland te zien zijn en kunnen we horen wat de ervaringen (lees opbrengsten) zullen zijn.

Omvormer voor de Liam

Al eerder schreven we op deze plek dat Archimedes in zee is gegaan met een Nederlandse producent van omvormers. Speciaal voor de windmolen is een nieuwe inverter ontwikkeld. De inverter haalt de maximaal mogelijke opbrengst uit de windmolen. De nieuwe inverter voldoet aan de verwachtingen en zorgt ervoor dat de opbrengsten van de windmolen hoger zijn dan met een reguliere omvormer. Deze nieuwe inverter komt in augustus 2015 op de markt.

Installateurs van de kleine windmolen opgeleid

Op dit moment worden installateurs opgeleid. Want, zo stelt Archimedes, een goede installatie is bepalend voor het rendement van de molen. De Liam weegt, inclusief generator, frame en voet, ongeveer 100 kg. Voor de installatie is geen kraan nodig. Met 2 man kan de molen op het dak gemonteerd worden. De installateur zal na installatie een checklist moeten invullen. De technische staf van Archimedes geeft hier een akkoord op. Pas dan gaat de garantie in. Dit is ook de reden dat het afgeraden wordt om de molen zelf te installeren. Je kan het zelf doen, maar je krijgt dan geen garantie.

Garantie bijkopen

De standaard garantie is 2 jaar. Mogelijk kan je 18 jaar garantie “bijkopen”. De Liam gaat bij goed onderhoud 20 jaar mee. Je hebt dan garantie gedurende de gehele levensduur van de Liam.

Kosten van de Liamtesten kleine windmolen in korea

Sprak ik boven aan dit blog over het goede nieuws (de eerste Liams zijn besteld!), dan is het helaas nu tijd voor het slechte nieuws. En dat is de prijs voor deze kleine windmolen. Die valt niet mee. Eerdere berichten spraken van €4000 en met montage zou het totaal uitkomen op ongeveer €7000. Volgens een zegsman van Archimedes zal De Liam nu € 8.000 tot € 10.000 (afhankelijk van installatie) gaan kosten. Dit is dan wel de uiteindelijke rekening die je moet betalen. Dus inclusief omvormer, de rem unit en installatiekosten.

Hoeveel je uiteindelijk voor De Liam gaat betalen hangt vooral af van de manier waarop deze windmolen wordt geïnstalleerd. Dus dan heb je het bijvoorbeeld over de hoogte en de kwaliteit van de paal waarop de molen wordt gemonteerd.

Alternatief kleine windmolen Black

Houhetwarm volgt de ontwikkeling van De Liam al jaren. Een nieuw product op dit gebied zet je niet zomaar op de markt. Ik heb veel respect voor de ontwikkelaars. Met geduld en zorgvuldigheid is deze windmolen nu klaar om in Nederland te worden toegepast. Wel is het jammer dat de eerder genoemde prijs, €3900,inmiddels is losgelaten. Kennelijk is het niet mogelijk de molen voor minder in Nederland te introduceren.
De prijs kan mogelijk een probleem worden voor veel liefhebbers van windenergie. Ik kan me voorstellen dat je niet zomaar €8000 euro kan investeren. Eerder schreef ik al over De Black, een andere, meer traditionele windmolen. Die heeft een lagere opbrengst, maar is zeker een stuk goedkoper. Hier lees je meer over de Black.

Voorbeeld van opbrengst van Liam

Op enkele plaatsen in Nederland staat de molen en afhankelijk van de locatie is de opbrengst inderdaad tussen de 1500 en 3500 kWh. Op een aantal plaatsen wordt ook proef gedraaid, maar daar wordt lang niet zo`n hoge opbrengst gehaald. Volgens de zegsman van De Archimedes wordt deze hoge opbrengst niet gehaald als de omvormer niet goed werkt of als de molen niet goed is geplaatst. Een goede plaatsing betekent onder meer dat de molen 50 tot 150 cm boven de dakrand moet worden geïnstalleerd.

Interesse in deze kleine windmolen De Liam?

Wil je graag deze windmolen bestellen? Vul dit formulier in en we nemen contact met je op.

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

 

Comment Section

5 reacties op “kleine windmolen Liam en zijn omvormer


Door Roelse op 18 juni 2017

Graag info over productie wanneer op de markt Onderzoek naar plaatsing en deen totale kosten inclusief alles
Jules Roelse


Door Pine Berg op 19 juni 2017

Goedemorgen Roelse,
Helaas is deze windmolen niet op de markt in Nederland.


Door Louis van Veen op 27 juni 2015

Het bedrag wat nu gevraagd wordt voor de Liam is “natuurlijk” veel te hoog. Zeker met de energieprijzen die er nu zijn. Zo is hij zeker niet rendabel genoeg voor de particulier. € 9000,- euro gemiddeld per molentje is niet op te brengen. Ik ga dit in ieder geval nog niet doen.


Door Cocky Hoogeveen op 29 juni 2015

Beste Louis,
hartelijk dank voor je reactie op het artikel de kleine-windmolen-liam-en-zijn-omvormer. Inderdaad is de Liam een hele investering, een alternatief zou kunnen zijn de Black, goedkoper in aanschaf. Over deze molen kun je hier meer info vinden https://houhetwarm.nl/kleine-windmolen-de-black-300-black-600-en-black-1500/ en https://houhetwarm.nl/faq-black-300-en-black-600/.
Een groot voordeel van de kleine windmolen Liam is dat deze op het dak geplaatst kan worden, je krijgt dan geen resonanties.
groet
Cocky Hoogeveen


Door Cocky Hoogeveen op 30 juni 2015

Dag Louis,
De totale kosten van de kleine windmolen, Liam zijn inderdaad hoog. Door de hoge prijs is het inderdaad voor veel mensen niet mogelijk om deze windmolen aan te schaffen. Een alternatief is de Black waar wij ook over geschreven hebben. https://houhetwarm.nl/kleine-windmolen-de-black-300-black-600-en-black-1500/ en https://houhetwarm.nl/faq-black-300-en-black-600/.
Wij blijven de ontwikkelingen voor wat betreft kleine windmolens volgen. Zodra er nieuws is op dit gebied, zullen wij er over schrijven.
groet
Cocky Hoogeveen

Plaats een reactie


*