Hoe kan u de beste cv ketel kiezen
De juiste ketel voor comfort in huis
De juiste verwarming voor de woning hangt van vele factoren af. Natuurlijk van de grootte van het huis, het aantal badkamers, maar ook het gebruik. Heb je een groot gezin dan is er sprake van een groot warmwater gebruik. Elke ketel heeft zijn eigen capaciteit voor verwarmen en warm water. Stel je dus altijd de vraag: wat heb ik nodig voor mijn thuissituatie.
Hoog rendement betekent zuinig verwarmen
De meeste ketels zijn HR-ketels. Hoog rendement betekent dat de cv-ketel spaarzaam is en dus minder energie gebruikt. Een HR ketel heeft een rendement van 107 procent ten opzichte van een conventionele cv-ketel. Dit is een belangrijk aspect want de energierekening wordt elke maand afgeschreven. Een gemiddeld gezin is in Nederland zo’n duizend euro per jaar kwijt aan gas.
Het juiste vermogen voor verwarming
Afhankelijk van het aantal vierkante meters van de woning is een capaciteit van 24 kW tot 30kW voldoende om het huis goed te kunnen verwarmen. Bij een cv ketel kopen maakt het natuurlijk veel uit of een woning goed geïsoleerd is. Dak- en vloerisolatie en de juiste beglazing zorgen ervoor dat de warmte ook daadwerkelijk binnen blijft. Het is niet alleen behaaglijk, maar je bespaart ook nog op de stookkosten. Een cv-ketel moet natuurlijk voldoende warmte produceren. De cv-monteur kan aan de hand van de te verwarmen ruimten het juiste vermogen berekenen.
Hoeveel warm water nodig per minuut?
Wordt gekozen voor een combiketel dan verzorgt de Cv-ketel ook de warmwater voorziening. De capaciteit wordt bij warm water uitgedrukt met de term ‘CW’ en een cijfer. Hoe hoger het cijfer hoe meer warm water per minuut. Een CW-3 levert een minimum vermogen van 10 liter per minuut. Dit is voor een conventionele douchekop voldoende, maar voor een stortdouche is een CW-6 vermogen nodig. Het geeft dubbel zoveel warmwater per minuut namelijk 20 liter. Het spreekt voor zich dat hoe hoger de CW-waarde hoe meer energie er nodig is.
Voor nieuwbouw van woningen wordt steeds meer gekozen voor een warmtepomp. Het is de meest duurzame wijze van verwarmen. Het vereist echter wel aanpassingen zoals vloer- en wandverwarming in plaats van radiatoren. Voor een bestaande woning op gas betekent een omschakeling naar een warmtepomp installatie een rigoureuze verbouwing.