Gratis Isolatiegids
Kruip en spouw

Page content

Hoe bouw ik zelf een kleine windmolen?

article content

Hoe bouw ik zelf een kleine windmolen?

Hoe bouw je zelf een kleine windmolen? Veel mensen zijn bezig met windenergie. Die interesse gaat over allerlei aspecten van windenergie. De windturbines, de grote molens, de winddelen (aandelen in windenergie). Ook is er veel belangstelling voor de kleine windmolen. Een kleine windmolen op je dak of schuur, onafhankelijk zijn van de grote energiemaatschappijen. Iedereen ziet die lege daken, de plekken in de stad of op het platteland, waar het waait. Waarom doen we daar niets mee? Via de Facebook groep De kleine windmolen van Houhetwarm kwam ik in contact met Henk Beekmans uit Best. Hij wilde niet wachten op de komst van de kleine windmolen, de Liam. Hij bouwde zelf van sloopmateriaal een VAWT, oftewel een verticale as wind turbine.

Halve pvc buizen

Het is een indrukkend ding, ik kan niet anders zeggen. Op het dak van de schuur van Henk Beekmans staat een gevaarte, waarbij je op het eerste gezicht niet direct aan een windmolen zou denken. Geen wieken, maar rechtop staande halve pvc buizen. Ze draaien niet, er is vandaag nauwelijks wind.

kleine windmolen zelf bouwen

Zelf een kleine windmolen bouwen.

Windenergie

Net als alle andere ontwikkelaars van kleine windmolens is ook Beekmans bezig met energie. Waar komt het vandaan, hoeveel betaal je er voor, kan je het zelf opwekken? De installatie van zonnepanelen op zijn dak was ook een reden om verder aan de slag te gaan. De zon schijnt niet altijd. Je zou met het opwekken van je eigen windenergie toch een deel van je energieverbruik moeten kunnen opvangen.

„Schroefjes waren het duurst”

Dit voorjaar begon hij met bouwen en een paar maanden later staat het ding op het dak. Beekmans: “Op internet kan je best veel informatie vinden, maar voor een deel moet je ook gewoon zelf aan de slag. Als extra uitdaging heb ik mezelf opgelegd om alleen oude, al gebruikte materialen te nemen. Het was een sport om de windmolen zo goedkoop mogelijk te bouwen. En dat is gelukt. De schroefjes zijn nog het duurst geweest.”
Gebruikte pvc buizen met een doorsnede van 30 centimeter via Marktplaats, een dynamo van de sloperij, materialen uit een oude wasmachine. Een onderdeel van een aanhangwagen. Hij zocht en vond overal en nergens de onderdelen die hij nodig had.

Stevig verankerd

We klimmen het dak van de schuur op. De windmolen staat stevig verankerd met draadstaal en stukken steen. Hij draait helaas niet. Te weinig wind. Beekmans: “Maar als het hard waait, stormt eigenlijk, dan komt er heel wat kracht op. Je moet natuurlijk niet het risico lopen dat het ding van de schuur valt. Bovendien moet ie stabiel staan. De stand van de constructie is bepalend voor de hoeveelheid energie die wordt opgewekt.”

Kleine windmolen bouwen

Henk Beekmans aan het werk aan zijn kleine windmolen

Henk Beekmans aan het werk aan zijn kleine windmolen

Via plexiglas platen wordt de wind ‘geleid` naar de halve bolvormige pvc buizen. De buizen vangen de wind op en zetten de molen in werking. De draaiende molen maakt energie. Die laat een dynamo werken. De stroom die wordt opgewekt, gaat naar een accu. Op de accu zit een omvormer die de 12 Volt omzet naar 220 Volt. Vervolgens kan je een koelkast op de accu laten draaien.

In theorie 1 kilowatt per uur

Klinkt goed, maar werkt het ook? In theorie wel, zegt Beekmans. “De windmolen moet als het goed is 1 kilowatt per uur opwekken.” Maar helaas is deze bouwer nog niet veel verder dan de theorie gekomen. Op de plek waar de molen nu staat opgesteld, midden tussen de huizen, waait het onvoldoende. En bovendien moet het zeker windkracht 4 zijn, wil de windmolen niet alleen draaien, maar ook energie opwekken.

Op zoek naar testlocatie

Daarom is Beekmans op zoek naar een plek in het open veld waar de windmolen een tijdje kan staan. Zodat hij de windmolen ook goed in de praktijk kan testen. “Het zou mooi zijn als ik een locatie in de buurt van Best kan vinden. Dan zet ik de windmolen op een aanhangwagen en zet hem een tijdje op een open plek. Dan kan ik hem pas goed testen.”

Laatste nieuws januari 2015: De testlocatie is inmiddels gevonden. De molen wordt afgebroken en op de testlocatie opgebouwd. Wordt vervolgd!

Een druk op een van de knoppen hieronder wordt door ons bijzonder gewaardeerd!

Comment Section

15 reacties op “Hoe bouw ik zelf een kleine windmolen?


Door Boudewijn Tonnaer op 21 mei 2018

Goeiemiddag allemaal… Ik ben zelf bezig met de constructie van een windmolen naar Amerikaans model. Het betreft een wiekenstel van 200cm doorsnede met 24 speciaal gewalste aluminium wieken. Als hoofdas heb ik een achteras van een Daf 33 gebruikt, daar zit een tandwielkast op met overbrenging en een trommelrem op ter beveiliging. De variomatic heb ik eraf gehaald en ik heb er een snaarschijf opgemaakt. De stroom wordt geleverd door een PMG generator met zeer sterke neodinium magneten. De generator heb ik op Ebay.de gevonden. Het kruilager is een dikwandige pijp met flensen eraan gelast en draait radiaal in twee gesmeerde bronzen bussen en axiaal op een groot taatslager.De molen is bijna klaar, de mast staat al. De doorsnede van de molen is met name niet groter als 200 cm om aan een omgevingsvergunning te ontkomen. De molen gaat minimaal 1 kilowatt per uur leveren, genoeg om m’n eigen gebruik veilig te stellen. Het ontwerpen en maken van de molen was minder werk als het overtuigen van de gemeente ambtenaren van de gemeente over het nut van de molen. De molen is zo ontworpen dat hij met minimaal onderhoud 75 jaar stroom kan leveren. De mast en het molenhuis zijn gegalvaniseerd, in de mast is bovenin een werkplateau en de afdekkap van het molenhuis is opengeklapt meteen de gereedschap bak. Het voordeel van de 24 bladen is dat de molen bij weinig wind al draait. Het toerental wordt geregeld door een stuurvaan en een hulpvaan. De stuurvaan is van beneden af middels een lier te bedienen. Hij kan uit de wind gedraaid worden en gaat dan tegelijk op de rem. Verder zit er een beveiliging op om de wieken vast te zetten als je er boven in de mast aan moet werken


Door Chriske op 22 september 2018

hallo Boudewijn, zijn er foto’s van ? grtn


Door karel op 28 april 2018

hallo, er staat in dat hij 1 kilowatt per uur opwekt maar is dit niet zeer weinig? Want gemiddeld verbruiken wij 3000KWh en dat is 10.800.000KW dus dan is die 1KW per uur helemaal niets. Toch zeer mooi gemaakt! Hopelijk kan iemand op mijn vraag antwoorden.
Alvast bedankt
Karel


Door Boudewijn Tonnaer op 7 november 2018

Dag Karel… Mijn molen levert maximaal 2850 watt per uur, het verbruik per dag in ons huishouder is 9 kw. Als de molen drie uur op topsnelheid draai ben ik die dag al van genoeg stroom voorzien. Maar, de molen draai natuurlijk niet altijd op volle snelheid. Op een windstille dag heb je niets, maar als het de volgende dag stevig waait heb je 24 uur bijna 3 kw per uur is72 kw.met die 72 kw kan je dan weer 8 dagen met windstilte aan. Als je de molen aan het net koppelt heb je altijd stroom en de wisselende opbrengst reguleert zich! Hartelijke groet Boudewijn Tonnaer.


Door Piet Tiellemans op 5 januari 2019

Ik wil eigenlijk ook wel zoiets dergelijks bouwen , heb al zonnepanelen alleen die leveren niet altijd stroom . Het zou leuk zijn om dit met windenergie op te vangen . Heb je hier ook een kostenplaatje van en eventueel een bouw tekening / schets boudewijn . m.vr.gr. Piet tiellemans


Door Joop de Ronde op 28 april 2019

Hoi Boudewijn, klinkt erg interessant kan je wat meer vertellen over jouw molen en iets laten zie.
Groet Joop


Door Pine Berg op 23 juli 2016

Reactie namens Noel van Houtte,
Als oud ingenieur ben ik overweldigd door uw inspanningen om zelf windmolens te bouwen.
Alleen vind ik de vertikale windmolen wat omvangrijk. Heb je er nooit aan gedacht om met heen en weer bewegende lamelpanelen te werken?De heen beweging met gesloten lamellen de terug beweging met open lamellen. Iedereen zit graag uit de wind achter een paneel, welnu laat dit paneel electriciteit opwekken je zal per m² evenveel kwh opwekken als met een zonnepaneel en het zal goedkoper zijn.


Door Ton op 15 december 2015

kan ik na de omvormer een stekker in het stopcontact stoppen voor teruglevering? Of hoe pak ik het praktisch aan om een apparaat hierop te laten werken? Als er geen wind is wil je toch ook dat je koelkast werkt?


Door Pine Berg op 22 december 2015

Ha Ton, de opgewekte energie zou je moeten opslaan. Dan kan je er later over beschikken.


Door Skiskien op 14 december 2015

Goed idee frank van es,heb daar zelf ook aan zitten denken,rechtstreeks een verwarmingselement aansturen met wind,moet goedkoper zijn dan die 10000€ Liam…
waspenterprice@live.nl


Door Frank van Es op 22 november 2015

Het hele idee vind ik super. Ik liep zelf ook al met het idee alleen, mijn idee was om als generator een langzaam draaiende generator op te zetten die of direct 200V DC produceert of een die 3fase wissels stroom opwekt en die spanning rechtstreeks een 230v boiler aan te sluiten zodat je geen omvormer nodig heb.
In mij ogen heb je dan een hoger redament en overbelasting is eigenlijk zomaar niet mogelijk.
Vriendelijke groeten Frank van Es


Door Pine Berg op 16 november 2015

Hoi, Henk laat het volgende weten. Het project ligt even stil. Maar waar de turbine nu staat draait ie veel beter, dat wel. De opbrengst is nog niet bekend. We zijn een andere motor aan het zoeken. De dynamo draait toch te zwaar denken we.


Door Bennie op 6 maart 2017

misschien een soort van versnelling er tussen maken zodat de dynamo vele malen harder gaat draaien


Door rik op 15 november 2015

goed bezig henk! wat zijn de eerste resultaten van de veldtesten?
heb je nog tips en adviezen? ik wil er ook wel een of twee bouwen. Wat waren de kosten en wat is een reele schatting van de jaaropbrengst?


Plaats een reactie


*