Gratis Isolatiegids
Kruip en spouw

Page content

De kleine windmolen, kan ik daarvoor geld lenen?

article content

De kleine windmolen, kan ik daarvoor geld lenen?

Kan ik geld lenen voor het kopen van een kleine windmolen? Nee, dat kan niet. In ieder geval niet bij de Energie Bespaarlening. Dit fonds, bedoeld om energiebesparing en hernieuwbare energie te stimuleren, vindt dat de kleine windmolens te weinig energie opleveren.

Energiebespaarlening

Om de financiering van energiebesparende maatregelen makkelijker te maken, bestaat sinds begin dit jaar de Energiebespaarlening. De Energiebespaarlening wordt verstrekt door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (Svn) namens de geldgever, het Nationaal Energiebespaarfonds. Voor allerlei maatregelen, vanaf een investering van € 2500, wordt een lening verstrekt.

Geen lening voor kleine windmolens

Kleine windmolens voor bedrijven of particulieren zijn populair. De kosten zijn redelijk. Maar de opbrengst is sterk afhankelijk van de windkracht. De Blauwe Molen, waar ik de afgelopen weken over publiceerde, is zo’n molen. Ook De Liam, van ontwikkelingsmaatschappij De Archimedes (nog niet op de markt) is een voorbeeld.

Lage opbrengst

Deze kleine windmolens leveren, in vergelijking met bijvoorbeeld zonnepanelen, niet veel energie. Zo levert De Blauwe Molen minimaal 500 en maximaal 2800 kW per jaar op.

Vraag gesteld aan Energiebespaarfonds

Deze week vroeg ik aan het Energiebespaarfonds of kopers van bijvoorbeeld De Blauwe Molen een lening bij het fonds kunnen aanvragen. Het antwoord is knip en klaar. Nee, dat kan niet. Het antwoord van Pascal Simons van het Energiebespaarfonds: „De reden hiervan is dat gebouwgebonden windenergie geen bijdrage levert aan het energielabel of de energie-index. De verwachting is dat deze maatregel ook op termijn niet zal worden toegevoegd aan de maatregelenlijst van de Energiebespaarlening.”energiebespaarlening

Simons in een verdere toelichting zegt hierover: „Deze windmolens leveren gewoon te weinig op. Kleine windmolens vormen nog steeds een niche markt. Als de opbrengst hoger wordt, dan gaan we zeker nog eens kijken of we deze maatregel kunnen opnemen in het fonds.” Nieuwe maatregelen worden twee keer per jaar bekeken.

Maatregelen voor energie besparen

Het fonds is vooral bedoeld voor energiebesparende maatregelen als kruipruimte isolatie en spouwmuurisolatie. Ook voor hernieuwbare energie als zonnepanelen worden leningen verstrekt, maar uitsluitend in combinatie met energiebesparende maatregelen. Simons: „Zonnepanelen hebben we in het pakket opgenomen, omdat het draagvlak hier groot voor is. Dit is gunstig om het fonds goed te laten functioneren.”

Aantrekkelijke rente

Het fonds heeft een nieuwe rente vastgesteld en het is nu nog aantrekkelijker geworden om een lening aan te gaan. De rente ligt nu tussen de 2.2 en 2.9 procent.

Energiebespaarlening voor 14 maatregelen

Het fonds heeft een stuk of veertien maatregelen op een lijst gezet die in aanmerking komen voor een lening. Ik zet ze hier even achter elkaar:

 • Gevelisolatie (buiten en binnen)
 • Spouwmuurisolatie
 • Dakisolatie
 • Vloerisolatie
 • HR++ glas
 • Isolerende deuren en gevelpanelen
 • Warmtepompen
 • Zonneboiler
 • Installaties voor warmteterugwinning (uit water, uit ventilatie)
 • Energiezuinige gelijkstroompomp en/of gelijkstroomventilator
 • Vraag gestuurde ventilatie
 • HRe ketel of micro-warmtekrachtkoppeling (WKK)
 • Hoogrendementsketel
 • Warmtekracht koppeling (WKK)
 • Zonnepanelen (maximaal lening 50 %)
 • Maatwerkadvies

Voor het aanvragen voor een lening moet je offertes kunnen overhandigen. Houhetwarm regelt de beste aanbiedingen voor je!

Comment Section

2 reacties op “De kleine windmolen, kan ik daarvoor geld lenen?


Door stevan op 5 maart 2016

ik zou sowieso niet geld gaan lenen voor koop kleine windmolen dat is zonde van het geld kan je beter kijken of je zo molen zelf kunt maken en kijken of je voldoende wind kan vangen en dan kan je later altijd kijken of je je eigen windmolen park kunt uitbreiden.zo bespaar je centen en je leert ook iets van


Plaats een reactie


*