Ervaringen met het duurzaam verbouwen van een schuur

Dit blog over duurzaam verbouwen van een schuur is geschreven door Marian Blokker.  Blokker: ,,Ik ben van jongs af aan geïnteresseerd in natuur en milieu. Ik ben milieuchemie gaan studeren en sinds wij (mijn man en ik) in Witharen in Overijssel wonen, heb ik me helemaal gestort op het duurzaam verbouwen van onze boerderij. Onze boerderij, die we zo´n 12 jaar geleden kochten, was toe aan een grondige renovatie. Deze renovatie was voor mij aanleiding om in dit project duurzaam en energiezuinig aan de slag te gaan, iets wat ik al jaren in mijn hoofd had. Na een jaar flink klussen was de boerderij af. Nu heb ik een adviesbureau in duurzaam (ver)bouwen en energie besparen (Nidisadvies). In deze serie blogs wil ik graag mijn ervaringen van deze grote renovatie met je delen.

Twee jaar geleden besloten we tot de verbouwing van de kapschuur. Tot die tijd hadden we wel het één en ander aangepast, er was een kleine kas aangebouwd, een deel was omgebouwd als kantoor en logeerruimte. Maar er waren ook groter en kleine ergernissen. Want er zat nog een asbest dak op wat we erg graag kwijt wilden. Het kantoor was niet optimaal verwarmd en de verwarming verbruikte erg veel gas. De waterleidingen bevroren vrijwel elke winter wel een keer, en de muizen vonden de groentes, die we in het kasje zaaiden, ook erg lekker.

Duurzaam verbouwen

Dus plannen gemaakt, want een goed plan is het halve werk. Als je van alles tijdens het bouwen wilt veranderen, kost je dat veel meer geld en tijd. We wilden niet alles door een aannemer laten doen want zo groot was ons budget niet en we vinden het zelf klussen ook leuk om te doen.

Asbest weghalen

Het plan bestond uit het verwijderen van het asbest dak en het laten plaatsen van een nieuw dak met zonnepanelen, een grote kas aan de zuidzijde van de schuur en een kantoor achter de kas. Omdat een kas snel opwarmt, wilden we de warmte gaan gebruiken om het kantoor mede mee te verwarmen. Maar we wilden ook goed isoleren, om zo min mogelijk warmte te verliezen en ook nog de mogelijkheid om te koelen in kantoor tijdens lange warme dagen.

Dak

We zijn begonnen met het dak, want een dak van meer dan 200 m2 asbest kun je niet zelf afbreken en afvoeren. In eerste instantie heb je een asbestrapport nodig. Een specialist beoordeelt welk soort asbest er aanwezig is. Daarna moet een gespecialiseerd bedrijf het asbest verwijderen en afvoeren. Deze gegevens wil de gemeente hebben voor het afgeven van een sloopvergunning.

Op de warmste dag van de zomer heeft het gespecialiseerde bedrijf het dak verwijderd, de platen ingepakt en alles schoongemaakt. Daarna kwam de contoleur kijken of alles wel volgens de regels is gebeurd en afgevoerd. Deel 1 van de klus is geklaard. Nu kan de aannemer aan de slag met het dak.

Ervaringen

Binnenkort deel 2 van deze serie blogs over het duurzaam verbouwen van een schuur in Overijssel. Ik deel graag mijn ervaringen.