Energie besparen met een PVT-systeem
Energie besparen met een PVT-systeem
Iedereen is tegenwoordig wel bekend met zonnepanelen, ook wel PV-panelen genoemd. Dit paneel wekt op een duurzame manier zonne-energie op die vervolgens wordt omgezet in stroom. Maar wat nou als je met hetzelfde dakoppervlak naast stroom ook warmte op kan wekken? Dit kan met het PVT-systeem van Volthera.
Volthera PVT-paneel
PVT-panelen zien er hetzelfde uit als PV-panelen. Het verschil is dat je met het Volthera PVT-paneel zowel elektrische als thermische energie (warmte) op kan wekken. Volthera is namelijk een zonnepaneel en zonnecollector in één (hybride). De collectoren achter de panelen, waarin een mengsel van water en glycol is verwerkt, onttrekken namelijk energie uit het zonnepaneel én de buitenlucht, welke als bron wordt gebruikt voor de warmtepomp.
Het PVT-paneel werkt dus niet op zichzelf. Hier zit namelijk een heel systeem achter: een plug & play systeem. Dit betekent dat alle onderdelen eenvoudig op elkaar kunnen worden aangesloten en optimaal samenwerken. Het systeem bestaat uit de volgende componenten:
- PVT-paneel
- PV-panelen (indien nodig)
- Boilervat voor tapwater
- Warmtepomp van Vaillant
- SolarEdge omvormer
Hybride of all-electric
Het Volthera PVT-systeem is er als hybride systeem en als all-electric systeem. Maar wat is het verschil?
Hybride
Ben je jouw woning aan het renoveren of wil je jouw huidige woning verduurzamen? En is jouw woning nog niet klaar om volledig van het gas af te gaan? Dan is het hybride systeem een goede optie! Met het hybride systeem behoud je je cv-ketel. En kan je tussen de 70-80% besparen op je gasverbruik.
All-electric
Is jouw huidige woning klaar om van het gas af te gaan? Of ga je nieuwbouwen? Wist je in het laatste geval je woning niet meer aan mag sluiten op het gasnet? In beide gevallen is het all-electric systeem een goede optie.
Goede isolatie
Wil je jouw huidige woning verduurzamen door van het gas af te gaan? Dan moet je er wel voor zorgen dat jouw woning hiervoor geschikt is. Het is namelijk belangrijk dat je woning geïsoleerd is en tocht en kier dicht is. Daarnaast dient je woning te beschikken over lage temperatuur verwarming zoals vloerverwarming. Een warmtepomp werkt namelijk het beste met lage temperatuur als hoofdverwarming.
Voordelen van het Volthera systeem
Met het Volthera systeem kun je je woning verduurzamen, maar het systeem heeft natuurlijk nog meer voordelen:
- Effectief gebruik van je dakoppervlak, door stroom én warmte uit één paneel
- Volthera PVT-panelen vervangen de buitenunit of grondbron, welke nodig is voor een warmtepomp
- Volthera PVT-panelen wekken ook thermische energie op als het onder nul graden Celsius is (tot -8 °C), als de zon niet schijnt en zelfs als er sneeuw ligt
- Meer energieopbrengst dan alleen met PV
- Onzichtbare en stille energiebron
- Eén omvormer voor zowel PV- als PVT-panelen
- Maximale veiligheid door uitschakelen bij lekkage
- Installatiegemak door gebruik van standaard PV-panelen
- Esthetisch design en hoogwaardige materialen
- Volthera panelen vervangen de buitenunit of grondbron benodigd voor een warmtepomp
- Eén portaal voor inzicht in opbrengsten (zowel elektrisch als thermisch)