Gratis Isolatiegids
Kruip en spouw

Page content

FAQ De Blauwe Molen

article content

FAQ De Blauwe Molen

Contents
 1. Is De Blauwe Molen ergens te zien?
 2. Maakt het uit of je een zwaardere generator gebruikt? Hoeveel scheelt dat in opbrengst in kilowatt?
 3. Kan ik als particulier subsidie krijgen voor De Blauwe Molen?
 4. Kan deze kleine windmolen gekoppeld worden aan een opslag voorziening, zoals bijvoorbeeld de Powerwall van Tesla?
 5. Zijn er subsidies voor deze windmolen als ik er een aan wil schaffen voor mijn bedrijf? 
 6. Wat zijn de eigenschappen van de zwaardere types 2,3 of 3 kilowatt generatoren?
 7. Kan ik de Blauwe Molen kopen als ik in het buitenland woon?
 8. Heeft De Blauwe Molen nog testlocaties nodig?
 9. Waarom wordt De Blauwe Molen aangeboden met verschillende omvormers? Welke omvormer moet ik kiezen?
 10. Wat is beter? Plaatsing van De Blauwe Molen op een pand? Of los op een paal?
 11. Kan deze kleine windmolen gekoppeld worden aan de warmtepomp?
 12. Kan ik zelf De Blauwe Molen installeren?
 13. Wat is de terugverdientijd en wat is de levensduur van De Blauwe Molen?
 14. Kan ik De Blauwe Molen aansluiten op mijn eigen 3-fase omvormer (SolarEdge SE7K) met genoeg overcapaciteit voor ongeveer 3,5 kW. Dan hoef ik niet een nieuwe omvormer te kopen?
 15. De Blauwe Molen wordt geleverd in blauw. Wat is de meerprijs voor andere kleuren?
 16. Wat is het geluidsniveau van De Blauwe Molen?
 17. Wat is de beste locatie?
 18. Hoe zit het met levensduur en onderhoud?
 19. Geluid van de molen
 20. Waar gaan de kabels/draden het huis binnen?
 21. Hoe draait de blauwe molen in de meest optimale windrichting?
 22. Moet de installatie door een erkende installateur gebeuren, of mag ik het ook zelf doen?
 23. Als ik het kleinste model van De Blauwe Molen aanschaf, moet die dan ook een aparte verzwaarde kabel worden aangesloten?
 24. Het zou handig zijn om informatie te hebben die nodig is om een vergunning aan te vragen bij de gemeente
 25. Welke info heb je nodig om een offerte uit te kunnen brengen?

Faq De Blauwe Molen. Heb jij ook vragen over De Blauwe Molen? We krijgen veel reacties en vragen over deze kleine windmolen. Bijna 2000 mensen lazen de afgelopen weken het eerste artikel over De Blauwe Molen en veel mensen reageerden op de vraag waar ze De Blauwe Molen willen plaatsen. Een plat dak, op een paal in het weiland, op het dak van een werkplaats, op het dak van een bedrijfspand, op een industrieterrein, in Frankrijk, op Curaçao, op een paal in een weiland, op een dakkapel en op een bunker, zijn locaties waar de windmolen geplaatst zou kunnen gaan worden. Nederland gaat er anders uitzien met deze windmolen! Hier de antwoorden op de veel gestelde vragen.

Is De Blauwe Molen ergens te zien?

Ja, De Blauwe Molen is te zien op de Energieweg 1 in Emmeloord. Hier staan twee molens op het dak. Bezichtiging in overleg en op afspraak.

Maakt het uit of je een zwaardere generator gebruikt? Hoeveel scheelt dat in opbrengst in kilowatt?

De Blauwe Molen start altijd bij 2,9 m/sec. De zwaardere generator is vooral bedoeld voor de regio’s in Nederland met een groot windaanbod om de extra opbrengst, die meer wind met zich meebrengt, te kunnen genereren. De 3 kw zal 2900 watt op kunnen leveren en de 2,3 ongeveer 2000 watt. Dus de 3kw is efficiënter in gebieden met een sterkere wind, zoals langs de kust.

Kan ik als particulier subsidie krijgen voor De Blauwe Molen?

Nee, je kan als particulier nog geen subsidie krijgen voor De Blauwe Molen. Momenteel valt de molen nog niet onder de E.I.A, de Energie Investerings Aftrek. Iedere provincie heeft wel een duurzaamheidssubsidie waar eventueel gebruik van gemaakt kan worden. Ondernemers kunnen de mogelijkheid bekijken of de K.I.A.,  de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, kan worden aangesproken.

Kan deze kleine windmolen gekoppeld worden aan een opslag voorziening, zoals bijvoorbeeld de Powerwall van Tesla?

De Blauwe Molen kan je koppelen aan opslagvoorzieningen, zoals de Powerwall van Tesla. Bij aanschaf van De Blauwe Molen kan je een grote accu kopen. De kosten hiervan hangen volledig af van de wensen en komen bovenop de kosten voor de investering in de molen.

Zijn er subsidies voor deze windmolen als ik er een aan wil schaffen voor mijn bedrijf? 

Ja. Subsidie ontvangen voor De Blauwe Molen is mogelijk voor bedrijven, maar het hangt af van de provincie waar je woont.  Mogelijk is de K.I.A. (Kleinschalige Investering Aftrek) een optie. Ook provincies bieden vaak de mogelijkheid om gebruik te maken van duurzaamheidssubsidies.

Wat zijn de eigenschappen van de zwaardere types 2,3 of 3 kilowatt generatoren?

De eigenschappen van de generator zijn vrijwel hetzelfde als die van de 1,5 kW, echter met dit verschil dat de 2,3 kW en de 3 kW een hogere opbrengst aankunnen.

Kan ik de Blauwe Molen kopen als ik in het buitenland woon?

De Blauwe Molen kan je ook kopen als je in het buitenland woont. Houden wel rekening met een behoorlijk bedrag aan transportkosten.

Heeft De Blauwe Molen nog testlocaties nodig?

Op dit moment wordt de kleine windmolen op diverse locaties getest. Nieuwe locaties zijn voorlopig niet nodig.

Waarom wordt De Blauwe Molen aangeboden met verschillende omvormers? Welke omvormer moet ik kiezen?

De Blauwe Molen wordt met verschillende omvormers aangeboden omdat een grotere omvormer meer energie verbruikt om te werken dan een kleinere omvormer. Daarbij is het niet goed voor een omvormer om een te groot verschil te hebben in zijn vermogen en het aangebodene. De levensduur van de omvormer zal daardoor ernstig bekort worden. Bovendien is het een kosten overweging. Een Ginlong 1,5 kw kost minder dan een 3 kw en een anderhalve kw generator kan nooit meer dan 1,5 kw opwekken Dus is het niet handig om een dure generator te kopen. Bij installatie van De Blauwe Molen krijg je een eerlijk advies.

Wat is beter? Plaatsing van De Blauwe Molen op een pand? Of los op een paal?

Plaatsing van de Blauwe Molen op een paal is altijd beter. De plaatsing op een pand is wel goedkoper dan losse plaatsing omdat op een pand een kortere paal nodig is. Maar als het mogelijk is en je gemeente geeft toestemming, kies dan voor plaatsing op een losse paal. Plaatsing op een paal is in alle gevallen beter. De windrichting is veel constanter. Op een pand heb je te maken met verschillende luchtstromen. Plaatsing op het dak vraagt om een precieze locatie op dat dak.

Kan deze kleine windmolen gekoppeld worden aan de warmtepomp?De blauwe Molen houhetwarm1

Een warmtepomp opereert onafhankelijk van een windmolen. Een warmtepomp heeft stroom nodig, die de windmolen kan leveren. Als je de windmolen op een opslagunit hebt aangesloten, dan kan de warmtepomp stroom halen uit die opslagunit.

Kan ik zelf De Blauwe Molen installeren?

Nee, je kan deze windmolen niet zelf installeren. Dat wordt gedaan door installateurs die door de ontwikkelaars van De Blauwe Molen zijn opgeleid. .

Wat is de terugverdientijd en wat is de levensduur van De Blauwe Molen?

De terugverdientijd van De Blauwe Molen is afhankelijk van de locatie van de windmolen. In bijgaand een voorbeeld van een totale investering van € 6000,00 en  bij gelijkblijvende energietarieven en belastingen:

 • Bij een opbrengst van 1200 kW per jaar verdient de molen zich terug binnen 25 jaar
 • Bij een opbrengst van 2800 kW per jaar verdient de molen zich terug binnen 10 jaar

Maar let op. Bij stijgende energietarieven en het gebruikmaken van eventuele subsidie mogelijkheden zal de terugverdientijd aanmerkelijk korter worden.

Kan ik De Blauwe Molen aansluiten op mijn eigen 3-fase omvormer (SolarEdge SE7K) met genoeg overcapaciteit voor ongeveer 3,5 kW. Dan hoef ik niet een nieuwe omvormer te kopen?

De invoer van opgewekte stroom is bij een windmolen anders dan bij zonnepanelen en daarom is het niet aan te raden dezelfde omvormer te gebruiken. De omvormer voor wind energie is een andere dan die voor zonne-energie. Het zijn verschillende omvormers. Wat wel mogelijk is is een zogenoemde hybride omvormer. Die wordt gebruikt voor zonnepanelen èn windmolens. Maar het aantal zonnepanelen is ook weer bepalend voor de keuze van een hybride inverter.

De Blauwe Molen wordt geleverd in blauw. Wat is de meerprijs voor andere kleuren?

Andere kleuren hebben een meerprijs van € 250,=

Wat is het geluidsniveau van De Blauwe Molen?

De Blauwe Molen molen is fluister stil. Dicht bij de molen is het geluidsniveau lager dan 40dB en op een afstand van 10 meter is de molen niet meer te horen.

Wat is de beste locatie?

Voor iedere installatie zal op locatie bekeken worden wat de beste oplossing is. Doordat de molen niet erg zwaar is, kan met afstand houders gewerkt worden. Er moet wel gekeken worden naar het aantal afstand houders i.v.m. de veiligheid.

Hoe zit het met levensduur en onderhoud?

Met een levensduur van de molen van minimaal 15 jaar, hoef je weinig rekening te houden met onderhoud. Dit zal niet vaker voorkomen dan eens in de 5 à 10 jaar.

Geluid van de molen

Bij een verkeerde plaatsing van de molen, loop je kans op bromgeluiden. Dus zorg dat de molen goed geplaatst wordt. Bij de fabricage van de molen is rekening gehouden met zo min mogelijk geluid.

Waar gaan de kabels/draden het huis binnen?

De kabels lopen via het frame van de molen omlaag. Afhankelijk van de wensen van de koper kunnen de draden op iedere gewenste plaats naar binnen worden geleid.

Hoe draait de blauwe molen in de meest optimale windrichting?

Door de vorm van de schoepen wordt de wind “gegrepen” in de turbine en zal daardoor altijd in de wind draaien.

Moet de installatie door een erkende installateur gebeuren, of mag ik het ook zelf doen?

Het heeft de voorkeur om het te laten doen door een erkende installateur . Er wordt op dit moment gewerkt aan een netwerk van installateurs in het buitenland.

Als ik het kleinste model van De Blauwe Molen aanschaf, moet die dan ook een aparte verzwaarde kabel worden aangesloten?

Afhankelijk van de aansluiting in de groepenkast, moet bekeken worden of dit noodzakelijk is.

Het zou handig zijn om informatie te hebben die nodig is om een vergunning aan te vragen bij de gemeente

Iedere gemeente hanteert andere regels voor de aanvraag van een vergunning. Daarom is het lastig hier een kant en klaar pakket voor aan te leveren. Vraag bij uw gemeente goed na of een vergunning wordt afgegeven.

Welke info heb je nodig om een offerte uit te kunnen brengen?

Houhetwarm zorgt ervoor dat jouw offerte-aanvraag snel en goed wordt behandeld. Daarvoor krijg je van ons een mailtje met waarin we vragen waar je de molen wilt plaatsen. Het is goed als je hierbij zoveel mogelijk informatie geeft over je wensen met betrekking tot de locatie en de molen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Aantal molens
 • Wel/geen omvormer
 • Wel/geen voet
 • Welke generator
 • Kleur
 • Locatie, staat dak

Heb jij nog vragen?

Comment Section

10 reacties op “FAQ De Blauwe Molen


Door marco franken op 6 februari 2018

geachte lezer.
zoals u misschien heeft vernomen wil de de gemeente utrecht een groot wind en zon landschap maken.(rijnenburg) Nu word er steeds vanuit gegaan dat er grote windmolens geplaatst gaan worden. Nu is mijn vraag is er al een ontwerp voor opwekking van veel wind energie door de blauwe molen ??? Ik zit te denken aan een boom van blauwe windmolens, dus op een paal van 100 mtr hoog een stuk of 20 of 30 blauwe molens aan elkaar , een soort boom. Of boven op een een geluidscherm van zonnepanelen, wij (uitwerkingsgroep voor de gemeente) zitten te denken aan een geluidscherm van 10 km lang. Dit zal een kans voor de blauwewindmolen kunnen zijn om nieuwe vindingen uit te werken. Graag hierop een snelle reactie, zodat wij dit idee kunnen laten vallen, en doorgaan met grote windmolens, misschien wel 150mtr hoog, met misschien meer geluid en slag schaduw.


Door niko op 8 juli 2016

waarom kan het niet geplaatst worden in het buitenland door een installateur. is dit een kwestie van monopolie of zeer afwijkende technische installatie vereisten
ik wil het nl ook in het buitenland gaan gebruiken en wil niet extra hoge kosten voor de installatie


Door Pine Berg op 8 juli 2016

Beste Niko, Dank voor je vraag over De Blauwe Molen. Ik kom hier snel op terug.


Door Pine Berg op 11 juli 2016

Beste Niko, Ik kreeg bijgaande reactie van de producent van De Blauwe Molen. „We plaatsen wel in het buitenland. Enige voorwaarden die we stellen is dat de installatie door een erkende/gecertificeerde installateur gedaan moet worden, dit heeft alles te maken met aansprakelijkheden en naamsbekendheid.”


Door Hans Reinders op 29 februari 2016

Moet de installatie door een erkende installateur gebeuren, of mag ik het ook zelf? Hij is nl bestemd voor bij m’n huis in Frankrijk.


Door Cocky Hoogeveen op 4 april 2016

dag Hans,
De installatie van de molen moet in Nederland gedaan worden door een van de dealers van de Blauwe Molen. Voor het buitenland is het bedrijf van de Blauwe Molen bezig om ook in het buitenland een netwerk van dealers op te zetten.
groet
Cocky


Door Jan de Ruiter op 27 februari 2016

Als ik niet in hardinxveld woonde had ik hem direct besteld,helaas word bij ons elk iniatief op dit gebied de grond in geboord daarom is het goed om te benadrukken,bezint voor ge begint,want je kunt op heel pijnlijke wijze worden terug gefloten,zelfs een geweigerde vergunning,waar je dus helemaal niks aan hebt,komt je bij ons op een rekening van 85 € te staan,protesteren hielp niets,ik kon mooi betalen,ik zou graag wind en zon combineren maar dat kan bij ons dus niet,daarom ga ik mijn zonnepanelenpark van armoei maar uitbreiden


Door Cocky Hoogeveen op 27 februari 2016

Dag Jan,
Dank voor je reactie. Jammer genoeg heb ik dit vaker gehoord. Graag aan ons doorgeven wanneer mensen een vergunning hebben aangevraagd en wel of niet gekregen. Wij kunnen dan een lijst maken en anderen hoeven dan de euro’s niet uit te geven.
Groet,
Cocky Hoogeveen


Door theo op 27 februari 2016

Wat is de levensduur van de molen en hoe zit het met eventueel onderhoud van de molen
bv lagers generator etc.


Door Cocky Hoogeveen op 4 april 2016

Dag Theo,
Eventueel onderhoud aan de molens zal zeker niet vaker voorkomen dan eens in de 5 a 10 jaar met een levensduur van de molen van minimaal 15 jaar zal je dus twee keer onderhoud maximaal moeten plegen.
groet
Cocky

Plaats een reactie


*