Barack Obama: „stop klimaatverandering
03 augustus 2015 
1 min. leestijd

Barack Obama: „stop klimaatverandering"

Dat regeringen wereldwijd wat moeten doen om de klimaatverandering te stoppen, moge inmiddels duidelijk zijn. Gelukkig beseft ook de president van de Verenigde Staten dit. Vandaag, 3 augustus 2015, presenteert Barack Obama vergaande plannen om de CO2 uitstoot in zijn land drastisch te verminderen. De grootste boosdoeners, de steenkolencentrales, worden aangepakt.

Ook zet Obama met zijn Clean Power Plan in op duurzame energie. Dat mag zo langzamerhand ook wel. Wind en zonne-energie zijn minimaal aanwezig in de VS. Slechts 5 % van de energieproductie bestaat uit wind- en zonne-energie. Steenkool daarentegen is goed voor maar liefst 40%.

Geen koploper

De Verenigde Staten zijn bepaalt geen koploper op het gebied van het opwekken van duurzame energie. Vreemd eigenlijk, want ook in de VS wonen veel mensen die onafhankelijk willen zijn van de energiecentrales. Of in gebieden wonen waar nauwelijks toegang is tot het net. Deze mensen worden nu door de VS niet gesteund in hun wens zelf hun energie op te wekken.

Staten

De afzonderlijke staten moeten nu met plannen komen voor het terugdringen van de CO2 uitstoot. Dit kan nog jaren duren. Ondertussen worden in de VS verkiezingen gehouden. Mocht over een jaar een republikeinse president de scepter zwaaien, dan is het gedaan met het toch ook voor de VS redelijk vooruitstrevende Clean Power Plan.

Energiebesparing

Het Clean Power Plan van Obama moet niet alleen leiden tot meer duurzame energie, vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en een minder grote afhankelijkheid van fossiele energie. Obama zet tevens stevig in op energiebesparing. Woonhuizen, kantoren en bedrijven moet allemaal efficiënt met energie omgaan. Nieuw is dit overigens niet. Obama is al een paar jaar bezig met het organiseren van netwerken die zich inzetten voor energiebesparing.

Bekijk hier de toespaak van Barack Obama

Reactie plaatsen