6 tips om ’s nachts warm te blijven zonder de verwarming hoog te zetten
De wintermaanden in Nederland komen er weer aan, en die kunnen behoorlijk koud zijn. Dat kan het moeilijk maken om ’s nachts warm te blijven. Het opendraaien van de verwarming is natuurlijk een optie, maar dat kan leiden tot hogere energiekosten en droge lucht in huis. Gelukkig zijn er genoeg andere slimme manieren om warm te blijven tijdens de koude winternachten, zonder dat je afhankelijk bent van een hoge temperatuur in je huis. Hieronder geven we een aantal effectieve tips om het 's nachts warm te houden in de winter. Heb je daarnaast nog meer tips nodig om beter te kunnen slapen? Kijk dan eens op Slaapmanieren.nl.
1. Gebruik laagjes beddengoed
Net zoals je je lichaam warm houdt door meerdere kledinglagen te dragen, kun je hetzelfde doen met je beddengoed. Begin met een warme flanellen hoeslaken, voeg dan een deken of quilt toe, en eindig met een donzen dekbed. Door laagjes te gebruiken, creëer je warmte-isolatie, en kun je eenvoudig een deken afwerpen als het te warm wordt of juist extra dekens toevoegen als het kouder is.
2. Draag warme nachtkleding
Je kledingkeuze speelt een grote rol in hoe warm je het 's nachts hebt. Kies voor pyjama's van thermisch materiaal, zoals fleece of flanel, die je lichaamswarmte goed vasthouden. Vergeet ook niet om dikke sokken te dragen, want koude voeten kunnen je hele lichaam kouder laten aanvoelen. Voor extra warmte kun je zelfs een slaapmuts overwegen, vooral als je slaapkamer koud is en je merkt dat je hoofd snel afkoelt.
3. Sluit deuren en ramen goed af
Koude tocht kan je slaapkamer snel afkoelen, zelfs als je dekens nog zo warm zijn. Controleer of ramen goed gesloten zijn en gebruik tochtstrips of tochtrollen bij deuren en ramen om tocht buiten te houden. Zo houd je de kou effectief buiten en blijft de warmte die je zelf genereert in de kamer hangen.
4. Gebruik een elektrische warmtedeken
Een elektrische warmtedeken is een perfecte manier om 's nachts warm te blijven zonder de verwarming in het hele huis aan te zetten. Deze dekens verbruiken weinig energie en geven gericht warmte af aan je bed. Je kunt de deken instellen op een gewenste temperatuur en sommige modellen hebben zelfs een timerfunctie, zodat de deken zichzelf uitschakelt zodra je in slaap valt. Dit is niet alleen comfortabel, maar ook een stuk energiezuiniger dan de verwarming de hele nacht aan te laten. Door de warmte van de elektrische deken wordt je bed snel aangenaam warm, waardoor je ontspant en sneller in slaap valt. Hier lees je wat de beste elektrische deken is.
5. Warme kruik voor extra warmte
Een klassieke maar nog steeds zeer effectieve methode om warm te blijven in bed, is het gebruik van een warme kruik. Vul de kruik met heet water en plaats deze onder de dekens, bijvoorbeeld bij je voeten. Dit geeft een zachte, langdurige warmte die je helpt om snel op te warmen. Let wel op dat je een kruik van goede kwaliteit kiest en deze niet te heet maakt om brandwonden te voorkomen.
6. Zorg voor een goede matras en onderlaken
De warmte van je lichaam kan snel verdwijnen als je matras en beddengoed niet isolerend genoeg zijn. Kies voor een matras met goede isolerende eigenschappen en leg er eventueel een matrasbeschermer op die extra warmte vasthoudt. Flanellen hoeslakens zijn een goede keuze voor extra isolatie in de winter, omdat ze zachter en warmer aanvoelen dan katoenen lakens.