Spouwmuurisolatie kost tussen de 800 en 2000 euro
24 maart 2014 
5 min. leestijd

Spouwmuurisolatie kost tussen de 800 en 2000 euro

Ik praat veel met isolatiebedrijven en vaak komt de prijs voor isolatie ter sprake. Die prijs hangt af van een aantal factoren. En verschilt per woning. Dat is ook de reden dat je op internet zelden een prijs voor spouwmuurisolatie vindt. Isolatiebedrijven geven die prijs niet. Juist omdat het per woning verschilt. Je moet dus altijd offertes aanvragen.

Spouwmuurisolatie kost tussen de 800 en 2000 euro. Ongeveer. Waarom lopen de kosten zo uiteen? Omdat de kosten afhangen van onder meer:

  • De grootte van de woning
  • De locatie van de woning
  • Collectief, samen met je buren, isoleren
  • Het soort en de hoeveelheid isolatiemateriaal

Soms wordt spouwmuurisolatie aangeboden voor slechts 800 euro. Dat kan wel, maar dan woon je in een kleine tussenwoning, midden in de stad. Maar zo woont lang niet iedereen. Het maakt nogal uit waar je woont. Daarom zet ik in dit blog een en ander op een rijtje. Lees het eens, dan weet jij straks ook of je niet teveel betaalt. En waarom je op internet nooit kan vinden hoeveel spouwmuurisolatie kost.

Om te beginnen. Wat is spouwmuurisolatie? Spouwmuurisolatie is het inblazen van isolatiemateriaal in de spouw. De spouw is de ruimte tussen de twee muren. Vanaf de jaren twintig werden in Nederland huizen gebouwd waarbij niet 1, maar 2 muren werden neergezet. Men ging er van uit dat de lucht tussen de twee ruimtes voldoende isolatie zou opleveren. En bovendien houden 2 muren meer vocht tegen dan 1. 

 

klik_hier_voor_gratis_offertes_spouwmuurisolatie

 

Isolatiemateriaal wordt in spouw geblazen

De breedte van de spouw verschilt. Soms is die 4 centimeter, soms 6 en heel af en toe nog wat breder. Inmiddels weten de deskundigen dat alleen met lucht isoleren wel goed is, maar dat het nog veel beter kan. Namelijk door isolatiemateriaal in die lege spouw te blazen. Dan heb je een dikke isolatielaag. Muren en isolatiemateriaal. Prima dus. Men noemt dit na-isolatie omdat het gebeurt bij huizen die al gebouwd zijn. Het inblazen van isolatiemateriaal in de spouw wordt door professionele bedrijven gedaan. Dat kun je niet zelf. (Hoe gaat spouwmuurisolatie).

Geld besparen met isolatie

Spouwmuurisolatie wordt steeds meer toegepast bij het isoleren van bestaande woningen. Ook bij particulieren. Slim, want met spouwmuurisolatie kan je enorm besparen op je stookkosten. Bedragen van een jaarlijkse besparing van wel 500 euro op je energierekening worden genoemd, maar dit is natuurlijk altijd afhankelijk van de grootte van de woning en je eigen stookgedag.

Waarom verschil in kosten spouwmuurisolatie

Terug naar de kosten voor spouwmuurisolatie. Het kost tussen de 800 en 2000 euro. Een fiks bedrag, hoe dan ook. En ook nog eens zo’n groot verschil in hoogte van het bedrag. Waarom betaal je voor spouwmuurisolatie voor de ene woning 800 euro en voor de andere woning 2000 euro? De factoren die het verschil maken heb ik even op een rijtje gezet.

Het aantal vierkante meters muur bepaalt de kosten voor spouwmuurisolatie

Logisch, hoe groter het oppervlak dat geïsoleerd wordt, hoe meer het kost. Maar vergis je niet. Hoe groter de woning, hoe minder je per vierkante meter betaalt. Dat bepaalt het isolatiebedrijf dat bij je aan de slag gaat. Bij een grote woning ben je, relatief, per vierkante meter goedkoper uit.

De locatie van de woning bepaalt de kosten voor spouwmuurisolatie

Supafil-goed-en-goedkoop-isolatiemateriaal-voor-spouwmuurisolatie

Supafil wordt vaak gebruikt voor spouwmuurisolatie

Woon je in de stad en heb je een tussenwoning, links en rechts buren? Dan heb je daar al profijt van. De buren stoken ook, dus de zijmuren voelen redelijk warm aan. Dan isoleer je de muren alleen aan de voor- en achterkant. Bovendien is het in de stad altijd minder koud dan op het platteland. Je kunt dan isolatiemateriaal gebruiken met een middelhoge isolatiewaarde (dat is goedkoper). En heb je dan ook een kleine woning, dus weinig vierkante meters muur, dan ben je inderdaad voor 800 euro klaar.

Anders is het als je woont in een vrijstaande woning op het platteland. Geen buren om je warm te houden en wind en regen hebben vrij spel. Dat vraagt om een gedegen isolatie. Bij zowel voor-, achter- als aan de zijkanten van de woning. Je hebt dus meer vierkante meters te isoleren en je moet een isolatiemateriaal gebruiken met een hoge isolatiewaarde (dus duurder). Ook de dikte van het isolatiemateriaal speelt hier een rol. Je hebt eenvoudigweg meer nodig om een goede isolatie te realiseren. Kortom, je betaalt een hogere prijs voor je spouwmuurisolatie. En dan komt je zeker, afhankelijk van de grootte van de woning, op die 2000 euro.

Samen met je buren isoleren bepaalt de kosten voor spouwmuurisolatie

Ook logisch natuurlijk. Het isolatiebedrijf hoeft maar 1 keer voor te komen rijden. Ze pakken twee of drie woningen tegelijk aan. Het materiaal ligt klaar. Terwijl de een de gaten boort waar door het isolatiemateriaal wordt geblazen, kan de ander aan de slag met het vullen van de spouw. Seriewerk dus en dus goedkoper per woning.

Het isolatiemateriaal bepaalt de kosten voor spouwmuurisolatie

Eigenlijk had ik hiermee moeten beginnen. Want deze factor bepaalt sterk hoeveel jij betaalt voor je isolatie. Voor spouwmuurisolatie kan je een aantal isolatiematerialen gebruiken. Ik noem hier de meest gangbare. (Overigens als je meer wilt weten over het materiaal, dan klik je even door).
Oplopend in prijs (schuim is het duurste)

  1. Supafil, inblaaswol op basis van glaswol
  2. EPS parels (termoparels)
  3. Pirschuim
EPS-korrels-voor-spouwmuurisolatie

EPS korrels voor spouwmuurisolatie

Al deze isolatiematerialen isoleren goed of zelfs uitstekend. In de praktijk werken de meeste isolatiebedrijven (ook waar Houhetwarm mee samenwerkt) met Supafil inblaaswol of met EPS parels (met verschillende isolatiewaarden). Pirschuim wordt ook nog steeds veel gebruikt, maar heeft als nadeel dat het nooit meer te verwijderen is. Het zet zich vast in de spouw aan de muur. Bovendien bestaan er gezondheidsrisico’s als het pirschuim verkeerd wordt aangebracht.

Kosten isolatiematerialen

In prijs lopen de materialen niet erg uiteen. Dat wil zeggen, per vierkante meter is het verschil klein. Maar als je 60 of meer vierkante meter gaat isoleren, dan maakt het natuurlijk wel verschil. De prijs heeft tevens te maken met de dikte en dus de hoeveelheid isolatiemateriaal dat nodig is. In een brede spouw gaat veel meer isolatiemateriaal dan in een smalle spouw.  In volgorde van prijs: het goedkoopste is Supafil, daarna volgt in prijs eps parels, dan pirschuim. Bovendien, als je een gecertifieerd bedrijf in de arm neemt, ben je ook iets duurder uit. Maar dan heb je wel garantie!

Vraag hier offertes aan voor spouwmuurisolatie

Wil je offertes voor het isoleren van de spouw? Dat kan. Houhetwarm regelt offertes voor je. Dat is gratis. Vraag hier de offertes aan.

Peter van Kooij
Door

Peter van Kooij

op 09 Oct 2016

Ons huis is van 1978 en is geïsoleerd met glaswol in de spouw. Tijdens recente vervanging van de kozijnen kon ik in de spouw kijken en zag op diverse plaatsen dat de isolatie is gezakt en waardoor er ruimte is ontstaan in de spouw. Mijn vraag is; Kan dit met EPS-korrels alsnog goed worden "nageïsoleerd" ?

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 13 Oct 2016

Beste Peter, Goede vraag over spouwmuurisolatie. Dit komt vaak voor. Je kan het beste glaswol isolatie opnieuw laten isoleren met glaswol, dus bij spouwmuurisolatie is dit supafil. In bijgaande artikelen staat info over opnieuw" rel="nofollow" target="_blank">https://houhetwarm.nl/oude-isolatie-niet-verwijderen-maar-overspuiten-met-uf-schuim/">opnieuw isoleren en over supafil." rel="nofollow" target="_blank">https://houhetwarm.nl/isolatiewaarde-van-isolatiemateriaal-supafil-voor-spouwmuurisolatie/">supafil.

Reactie plaatsen