Pelletkachel op CV hoe werkt het
06 januari 2015 
5 min. leestijd

Pelletkachel op CV hoe werkt het

Ben jij wel eens bij iemand thuis geweest die een pelletkachel heeft? Nee? Ik ook niet. Tot deze week. Je ziet pelletkachels nog niet zo veel. Maar dat gaat veranderen, stelt Paul Bijvoet, van Bijvoet Energie in Heerhugowaard met zekerheid. “Mensen willen niet meer afhankelijk zijn van dat gas. Ze hebben genoeg van Poetin en de aardbevingen in Groningen.” Dit blog gaat over ‘gewone’ pelletkachels en over pelletkachels die je als centrale verwarming kunt gebruiken. Dus in plaats van de CV ketel op gas, heb je de CV ketel op pellets, de pelletketel.

In bijna alle huizen in Nederland hangt een HR (cv) ketel. Bij ons ook. Aardgas verwarmt onze huizen. Dat doen we in Nederland al lange tijd op deze manier. Er zijn alternatieven op de markt. Zoals de warmtepompen, (warmte uit de grond of uit de lucht), maar die worden nog maar weinig toegepast en leveren relatief weinig kostenbesparing in gebruik. We willen er niet aan. Te duur, te groot, te omslachtig, te onzeker. Gas is er altijd. En een CV ketel werkt altijd, je hebt er geen omkijken naar.

Opmars pelletkachels en cv pelletkachels

pelletkachels in showroom

Showroom met pelletkachels

Wel zijn pelletkachels bezig aan een voorzichtige opmars, voor wie op zoek is naar onafhankelijkheid. Als bijverwarming in de huiskamer of als hoofdverwarming. Vooral de CV pelletkachel (of beter, de pellet ketel) is populair aan het worden. En dat is niet zo gek, als je hoort hoeveel je met deze manier van verwarmen kunt besparen. De besparing op je stookkosten kan tot 70% gaan. De pelletketel werkt net als de pelletkachel, maar dan groter en met nog minder zorg.

Hoe werkt de pelletkachel?

Voor een pelletkachel heb je elektriciteit nodig. Een gloeipen zorgt voor de ontbranding van de pellets. De rookgassen gaan door een soort warmtewisselaar. Hier worden de hete rookgassen omgezet naar warme lucht die direct verwarmd of CV water verwarmd, afhankelijk van het type kachel. In de kachel zit een reservoir dat gevuld is met pellets. De pellets worden automatisch uit het reservoir in de brandpot gestort. De snelheid en de hoeveelheid van de gestorte pellets (en dus de vlam) is afhankelijk van de temperatuur die je zelf ingesteld hebt voor de kachel.

Ventilator

In de kachel zit een ventilator die er voor zorgt dat de warme lucht je kamer inblaast. Het geluid van de ventilator is afhankelijk van de gekozen kachel. En komt bij de betere kachels doorgaans niet boven de 40 dB uit. De pelletkachel heeft een schoorsteen nodig, de korrels zijn tenslotte ook van hout en dus zijn er rookgassen. Via een rookkanaal worden de rookgassen naar buiten afgevoerd via de pelletkachel afvoer.
De pelletkachel heeft een eigen ventilator, waardoor een trekkende schoorsteen niet direct nodig is voor de werking van de kachel. Natuurlijk is er wel regelgeving voor schoorstenen, alhoewel een pelletkachel prima kan fucntioneren met een geveldoorvoer. Maar het is niet volgens de bouwvoorschriften. Een trekkende schoorsteen is altijd boven de nok. Hier is de gemeente de instantie die de regels mag hanteren en controleren. Bij twijfel, vraag dit even na bij de gemeente.

pellets voor de pelletkachel

Pellets voor in de pelletkachel

Kleine pelletkachel

Voor een ‘gewone’ pelletkachel kies je een kachel bij de inhoud van je woonkamer. Een vuistregel: 1 kW verwarmt 10 m² en is geschikt voor een kamer van 25 m³. De kleinste pelletkachels hebben een vermogen van 4 kW.

Brandstof = Houtpellets

Je stookt op houtpellets. Dit zijn kleine korrels samengeperst zaagsel. Overigens worden ze geleverd in diverse kwaliteiten. Voor de levensduur van de kachel is het verstandig een pelletkorrel aan te schaffen van goede kwaliteit. Voor deze kwaliteit zijn normen (lees certificaten) waarna verwezen wordt. Let hier op, want bij veel merken pelletkachels hangt de garantie ook deels af van wel of geen gebruik van deze gecertificeerde korrels. (Tip van Paul Bijvoet: DIN+ en EN plus A1 zijn de twee certificaten. Bij gebruik van deze korrels mag je uitgaan van een schone en probleemloze verbranding).

Voordelen pelletkachels

Pelletkachels hebben veel voordelen ten opzichte van de gewone houtkachel.

  • De pelletkachel is makkelijk in gebruik
  • Er is automatische ontsteking en het toestel kan je programmeren
  • Je kan de temperatuur via een thermostaat of afstandsbediening (smartphone) regelen. Ze hebben een hoog rendement van 90% of meer
  • Je kan er veel pellets in doen, zodat de kachel lang blijft branden zonder dat je er naar hoeft om te kijken. (12 tot 32 uur)
  • Een pelletkachel heeft een zeer zuinige en goede verbranding. Er blijft maar heel weinig as over en de uitstoot is minimaal
  • De brandstof, de pellets, zijn relatief goedkoop
  • Met een pelletkachel ben je goedkoper uit dan met een cv ketel op gas

Nadelen pelletkachels

Elk voordeel heeft zijn nadeel, zo ook de pelletkachel.

  • De ventilator in de kachel maakt geluid. Bij de betere kachels is dit overigens minimaal
  • De pelletkachel heeft onderhoud nodig. Wekelijks moet de verbrandingskamer worden gezogen bij een woonkamerkachel. Een pelletketel die van middenklasse of topklasse is moet 1x per maand tot 1x per jaar worden geleegd
  • De kachel is kostbaar. Wil je een goede kachel, dan moet je zeker op een bedrag rekenen tussen de 2.500 en 5.000 euro. Een middenklasse pelletketel zal na installatie minimaal 10.000 euro hebben gekost, een topklasse ketel zal na installatie minimaal 18.000 euro hebben gekost
  • De pelletkachel kan niet zonder stroom (voor de ontsteking)
  • Je krijgt minder mooie vlammen als bij een houtkachel

Pelletkachel met kanalisatie

Je kunt met de pelletkachel ook meerdere ruimtes verwarmen. In de kachel worden pijpen aangesloten die door de muur naar de andere kamers gaat. De pijp in de muur wordt afgesloten met een rooster. De warme lucht wordt door het rooster de kamer ingeblazen.

Pelletkachel met CV moederhaard

Een pelletkachel die al wat verder gaat is de pelletkachel met CV moederhaard. De pelletkachel in de woonkamer is nu een moederhaard geworden en verwarmt met de warmte van de kachel het water in de CV leidingen. De HR ketel blijft gewoon, maar gaat pas aan als de moederhaard de gewenste temperatuur in de kamers niet haalt. Deze pellet kachel kan ook ingeschakeld worden voor de vloerverwarming.

De pelletkachel op CV

Het alternatief wat veel verder gaat is de pelletketel. Die komt in plaats van de CV ketel op gas. Een pelletketel werkt op dezelfde manier als een pelletkachel, alleen is alles veel groter en je kan er bijvoorbeeld een zonneboiler bij installeren.

De familie Bijvoet houdt zich in hun verbouwde boerderij in Heerhugowaard warm met houtpellets en de zon. Hier staat in de schuur een 20 kW OkoFEN pelletketel. Met een silo voor de pellets (7 ton) en een systeem waarmee water wordt verwarmd. (HP Varisol vacuümbuizen systeem met 1000 liter buffervat). Op het dak liggen zonnepanelen, goed voor 4500 kWh per jaar.

Pelletkachel

Paul Bijvoet

In feite werkt een pelletketel op dezelfde manier als een CV ketel op gas. Ook bij een pelletketel wordt warm water rondgepompt. Paul Bijvoet: “Wij zijn volledig CO² neutraal. Geen aardgas, geen warmtepomp. Zonder dat we nu moeten inleveren in luxe als een lekker warm huis of lekker warm water.”

Weer voorspellen

De installatie in de schuur is voorzien van digitale slimme snufjes. Zo bezit de ketel een weersvoorspeller. Die kijkt naar de hoeveelheid zonlicht voor de komende uren. Veel zon, dan hoeft er weinig worden gestookt, dus minder pellets verbrandt. Bijvoet: “Ook is deze ketel bijzonder omdat wij geen werk hebben aan het onderhoud. Deze ketel maakt zichzelf schoon. 1 x per jaar moet de externe asbox worden geleegd, verder gaat alles automatisch. Deze OkoFEN pelletketel heeft een levensverwachting van minimaal 30 jaar.”

Locatie pelletketel

De pelletketels staan doorgaans niet op dezelfde plek als de CV ketel op gas, zoals op zolder. Het is een enorm zwaar ding, die til je niet even naar je zolder. Een schuur of bijkeuken ligt meer voor de hand. Ook heb je ruimte nodig voor de pellets. Die kan je in een zogenoemde bunker opslaan. Via een zuigsysteem worden de pellets automatisch naar de ketel getransporteerd. Het CV water kan via grondleidingen ook vanaf een buitenverblijf naar de woning worden getransporteerd met minimale verliezen, dus de ketel hoeft niet perse in huis te staan.

De Rijbel Andre
Door

De Rijbel Andre

op 07 Jan 2015

Ik zelf heb al een pelletkachel op CV en het werkt zeer goed, en ik heb er ook voor gezorgd dat ik niet alleen warme heb ik huis maar ook een deel warme water ook nog, en dat allemaal met een pelletkachel Omdat ik maar gedeelte warme water heb van de pelletkachel heb ik ook nog 2 zonnepaneelen voor warenwater en zo heb ik voldoende warme water ook. Als je wat wel je ziet er zit veel in

Cocky Hoogeveen
Door

Cocky Hoogeveen

op 07 Jan 2015

Beste Andre, Goed om te horen dat je goede ervaringen hebt met de pelletkachel op cv.

kerst
Door

kerst

op 19 Oct 2016

Als je een pellet kachel met cv aansluiting hebt, levert de kachel dan zelf ook warmte? Waar zit de Thermostaat? Ik heb zelf een kleine woonkamer en ben bang dat de pellet kachel het beneden wel warm krijgt maar niet de radiatoren omdat hij op de Thermostaat staat afgesteld. Is dit terecht of heb ik het mis?

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 20 Oct 2016

Goedemorgen, Dat hangt er maar van af waar je de thermostaat plaatst.

Adriaan van Berkel
Door

Adriaan van Berkel

op 11 Jan 2015

Ik heb nu sinds een jaar een cv moederhaard op pellets met een vermogen van 1400 kw. Het doet het niet naar wens. De kachelvuurkorf loopt voortdurend vol en loopt over met pellets, waardoor een smerige rookontwikkeling. Ik kan de toevoer niet anders inregelen. Ben al met de radiators aan de gang geweest met afstellingen op de retour, door hier en daar te knijpen. De verst weg gelegen radiator wil niet warm worden en de temperatuur in huis wil niet warmer worden, bij een temperatuur buiten van 5 graden, dan 16,8 graden. De druk is goed en er is geen lucht in de leidingen. Dat is niet geriefelijk. De leverancier denkt wel mee, maar komt er ook niet uit. Enig idee of suggestie ? Tot op heden bof ik nog met een zachte winter. Wij beschikken niet over een gas aansluiting, dit is dus de enigste bron.Met vriendelijke groet,Adriaan van Berkel

Cocky Hoogeveen
Door

Cocky Hoogeveen

op 11 Jan 2015

Beste Adriaan, Dank voor je reactie op het artikel Pelletkachel op CV hoe werkt het. Vervelend dit. Ik stuur je vraag even door naar Paul Bijvoet. Wie weet heeft hij een oplossing.

Paul Bijvoet
Door

Paul Bijvoet

op 11 Jan 2015

Beste Adriaan,Vervelend om te horen dat de pelletkachel niet naar wens functioneert. Ik wil je gerust stellen dat elke pelletkachel gewoon netjes schoon moet kunnen branden. Er zijn hier natuurlijk wel bepaalde punten die nageleefd moeten worden voor een net brandende kachel en een warm woonhuis.Uw probleem is te kort trek, of teveel pellets per vermogens stand of de kwaliteit van de pellets is zeer slechts.Even puntsgewijs.1. Er moet een trekkende schoorsteen zijn, heeft de leverancier de hoeveelheid Pascal gemeten? Volgens bouwvoorschriften hoort een schoorsteen boven de nok uit te komen. Dit is regelgeving en voor een CV pelletkachel erg belangrijk. 2. Zijn uw pellets van DIN+ of EN plus A1 kwaliteit? Staat deze certificering op de zak of zegt de leverancier alleen dat ze voldoen (is natuurlijk niet hetzelfde). 3. Elke pelletkachel is af te stellen. Indien u voldoet aan punt 1 en 2 zou de kachel nog wat afgesteld moeten worden. Dat is een zaak van uw leverancier en absoluut niet van u als eigenaar.Nu zijn er natuurlijk ook nog kleine punten van belang voor een schone verbranding, als het hebben van een anticondens klep achter de kachel, een buffervat en een correcte installatie. Dat is voor ons nu slecht te beoordelen, maar u kunt dit navragen. Toch is het overstromen van een pelletbakje iets wat te maken heeft met de punten hierboven genoemd.Wat voor merk kachel heeft u? Hoe groot is uw huis? Hoeveel gas gebruikte u voorheen (propaan of aardgas)?Komt u er nu nog steeds niet uit, bel ons gerust voor hulp.Paul Bijvoet Bijvoet Energie 0226-315919

a verschoor
Door

a verschoor

op 12 Nov 2017

1400 kw kan je heel nederland verwarmen het zal wel 14 zijn verder is dat je brandschaal vol loopt niet normaal en de kachel is met zekerheid niet ingesteld of kapot,dit kan normaal niet gebeuren tenzij de kwaliteit van de pellets super slecht is

Patrick
Door

Patrick

op 06 Nov 2015

En wat nu als de pallets duurder gaan worden? Daar zit je dan met een veel te duren verbranding in huis :-( Hier wordt nergens over gesproken...

Cocky Hoogeveen
Door

Cocky Hoogeveen

op 08 Nov 2015

Dag Patrick, Wat er in de toekomst gaat gebeuren, weet niemand, dit geldt voor alles dus ook voor energieprijzen. Ik denk dat het belangrijkste is dat je bespaart op energie, dus isoleren, lichten uitdoen, LED lampen gebruiken enz.

Rob
Door

Rob

op 11 Jun 2016

Pellets worden door de concurrentie alleen maar goedkoper.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 13 Jun 2016

Beste Rob, Dank voor je reactie op mijn bericht over pelletkachels. Niet alleen door de concurrentie daalt de prijs lijkt mij. Ik merk op de site dat steeds meer mensen interesse hebben voor de pelletkachel. Een kwestie van vraag en aanbod. Hoe meer vraag, hoe groter het aanbod, hoe lager de prijs zal worden.

Ko Wattel
Door

Ko Wattel

op 06 Nov 2015

Al weer een paar jaar stook ik naast de cv een pellet kachel. Het bevalt reusachtig. De cv zorgt voor de minimale nachttemperatuur en overdag voor 18graden. Als er meer warmte nodig is gaat de pelletkachel bij die zijn geforceerde afvoer, rookgasventilator, in de gevel heeft. Een natuurlijke geforceerde trek is niet nodig.

Rense te Velthuis
Door

Rense te Velthuis

op 15 Jan 2016

Ik heb een pazetti cesare pelletkachel en geeft een storing van bijzonder onderhoud aan hij brandt wel gewoon en heeft in maart onderhoud gehad. Wat kan dat zijn

Cocky Hoogeveen
Door

Cocky Hoogeveen

op 15 Jan 2016

dag Rense, nee, dit is een vraag over de werking van je pellet kachel. Ik adviseer je contact op te nemen met de installateur van de pelletkachel. groet Cocky Hoogeveen

H. Groot
Door

H. Groot

op 30 Sep 2016

Goedendag,Ik heb nog geen pelletkachel maar wil er wel één aanschaffen. Alleen vraag ik mij af of hij zonder problemen aangesloten kan worden op mijn bestaande CV installatie. Ik hoorde namelijk dat mijn ketel, een Nefit Basicline, waarschijnlijk defect raakt als ik op de retourleiding een pellet CV kachel op zet.

Pine Berg
Edwin Bk
Door

Edwin Bk

op 10 Nov 2016

Hallo, Hierbij enkele vraagjes. 1) In de zomer periode moet dan ook de cv verwarming branden ivm met boiler warm water ? Of kun je de cv verwarming uitschakelen ? 2) Als de capasiteit te groot genomen is gaat de installatie pendelen. Volgens mij krijg je hierdoor een slecht redement. Wat kun je hier aan doen ?

Erna
Door

Erna

op 11 Nov 2016

Hallo andre Kun je ook zeggen wat voor een pelletkachel aqua je hebt? Ik wil er ook 1 op cv aanschaffen maar ik heb geen idee welke pelletkachel de beste is. Mijn huis is 705m3. Dus de kachel moet het wel goed aankunnen. Liefst wil ik de cv niet meer gebruiken want ik heb een propaantank en voor je het weet moet ik hem weer bijvullen

Boudewijn
Door

Boudewijn

op 03 Feb 2018

Ik vraag me af of ik in mijn aangebouwde studio een moederhaard kan plaatsen, dus een pelletkachel die op de CV wordt aangesloten. De kwestie is nl dat de afstand tot de combiketel 15 m is.

Paul Laman
Door

Paul Laman

op 21 Feb 2018

Wij zijn net verhuisd vanuit de stad naar een woonboerderij in de Achterhoek. Achter de boerderij is een bijgebouw waar nu een 21 jaar oude cv ketel staat die ook de boiler verwarmt, dus die moet sowieso vervangen worden. We zijn dus op zoek naar een totaaloplossing, het liefst met behoud van de huidige radiatoren. De huidige cv ketel mag dan oud zijn, het huis wordt wel goed warm. Op het platte dak van het bijgebouw willen we 21 zonnepanelen gaan plaatsen. Ik heb de volgende vragen. Aan wat voor inverstering moet ik denken? Kan een pellet-cv aangestuurd worden met een Honeywell Evo systeem? Het gasverbruik van de vorige bewoners was hoog (2800 kuub/jaar). Wij hopen het zuiniger te kunnen doen; waar moet ik op rekenen met een pellet-cv?

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 23 Feb 2018

Beste Paul, Dank voor je vragen. Dat is lastig te zeggen zo van een afstand. Ik kan een energie adviseur aanbieden. Misschien heeft u daar interesse in?

Frits
Door

Frits

op 25 Feb 2018

En kan je ook een pallet kachel nemen en je stadsverwarming opzeggen Als je een cv pallet kachel neemt Wil graag van die dure stadsverwarming af

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 12 Mar 2018

Beste Frits, Dank voor je reactie. Dat zou ik even bij de stadsverwarming navragen.

Jasper
Door

Jasper

op 14 Jun 2018

Weet iemand een site waar onafhankelijke test zijn gedaan mbt pellet cv kachels?

ton van rheenen
Door

ton van rheenen

op 24 Sep 2018

Ik heb nu nog een ouderwetse moederhaard op gas in de woonkamer. Levert dus ook warm water en verwarmt de rest van het huis. Is die zonder veel gedoe te vervangen door een pelletkachel/cv?

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 11 Oct 2018

Beste Ton, Dit zou ik even navragen bij een pelletkachel bedrijf. Maar het lijkt mij dat dit goed te vervangen is, maar je zal warm water leidingen moeten aanpassen.

Hans
Door

Hans

op 08 Feb 2019

Ik overweeg om zonnepanelen aan te schaffen in combinatie met een pelletkachel, waarbij ik met de pelletkachel mijn woonkamer wil verwarmen en met de zonnepanelen voor warm water wil zorgen. Is dit een slimme combinatie of is het hierdoor dubbelop en kan ik dan beter investeren in één van de twee, waarbij één van beiden zowel voor verwarming van mijn huis als warm water zorgt? Ik heb nu een HR ketel van meer 11 jaar oud. Mijn huis wordt verwarmd door middel van warme luchtkanalen naar de verschillende vertrekken. Ik ben op zoek naar een optimale oplossing die milieuvriendelijk is, een verlaging in energiekosten met zich meebrengt en een lange levensduur heeft.

Cl van Dijk
Door

Cl van Dijk

op 29 Sep 2019

Hallo ik was even benieuwd of u er nu uit was voor wat betreft de verwarming en het verkrijgen van warm water. Wij zitten ook aan het zelfde te denken en was even benieuwd naar uw ervaring.Mvg, CL van Dijk

Raimond Ververgaert
Door

Raimond Ververgaert

op 08 Mar 2019

Beste mensen, Ik heb sinds kort een pelletkachel op CV. De kachel opzicht werkt goed. Ik heb alleen dat de waterdruk vaak op 0,0 bar staat zodat ik weer water moet bijvullen. Omdat ik nergens water zie liggen, ontlucht en daarna water bijvul vraag ik mij af of dit bij pelletkachels normaal is of dat er ergens een fout in de kachel zit. Volgens de leverancier is dit normaal en moet ik verder ontluchten en water bijvullen. P.s. er komt bijna geen lucht meer uit de CV

Reactie plaatsen