Hoe verwijder ik oude isolatie uit de spouwmuur?
04 maart 2016 
1 min. leestijd

Hoe verwijder ik oude isolatie uit de spouwmuur?

Hoe verwijder ik oude isolatie uit de spouwmuur? Oude isolatielagen kan je uit de spouwmuur laten verwijderen, maar waarom zou je dit doen? Je kunt het beter laten zitten en opnieuw in laten spuiten met bijvoorbeeld UF schuim of een ander isolatiemateriaal. Dat scheelt behoorlijk in de kosten. In dit blog geef ik tips wat je moet doen als je oud, niet goed isolerend, isolatiemateriaal in de spouw hebt zitten.

Oude isolatie weghalen is duur

Herken je dit? 

Je wilt spouwmuurisolatie. Dus je belt een isolatiebedrijf. Ze inspecteren de spouwmuur. In de spouw zit nog oud isolatiemateriaal, zo blijkt. Dat wist je niet.

Dat oude isolatiemateriaal is naar beneden gezakt. Of het zit nog wel op z`n plek in de hele spouw, maar de isolatiewaarde is laag. Je merkt er in ieder geval niets meer van. Als je je hand binnen op de muur legt, dan voel je ongetwijfeld de kou. De isolatie werkt niet meer zoals het zou moeten.

Het verwijderen van isolatiemateriaal is duur. Het geeft veel stof en gedoe en maakt nog veel lawaai ook. Daar is het isolatiebedrijf zeker 1 dag mee bezig. En daarna volgt het isoleren met een nieuw isolatiemateriaal. Dat is nog een keer 1 dag werk.

De oplossing? Gewoon direct opvullen met isolatiemateriaal!

Direct opvullen heeft de volgende voordelen:

  • Direct goede spouwmuurisolatie met een hoge isolatiewaarde
  • Betaalbaar
  • Geen rommel en gedoe
  • Besparing op je energierekening
  • In 1 dag klaar

klik_hier_voor_gratis_offertes_spouwmuurisolatie

Welk isolatiemateriaal is geschikt voor herisolatie?

Ik vroeg het Vincent Pot, vakman in isolatie. Het zegt hierover het volgende: „UF schuim kan je inblazen over bestaande UF schuim en over eps parels. Als andere isolatiematerialen zijn gebruikt, kan je het beste dezelfde soort isolatie gebruiken voor oude isolatie herisolatie. Dus als minerale wol als glaswol is gebruikt, dan kan je de spouw het beste herisoleren met glaswol of supafil.”

Offertes voor spouwmuurisolatie

Wil jij weten of jouw spouwmuur resten heeft van oud isolatiemateriaal? En wil je de spouwmuur opnieuw laten isoleren? Vraag dan hier offertes aan voor spouwmuurisolatie. Je krijgt van ons een mailtje met vragen over de situatie. Geef dan even aan als het gaat om het opnieuw laten isoleren van de spouw.

klik_hier_voor_gratis_offertes_spouwmuurisolatie

Ronald van der Harg
Door

Ronald van der Harg

op 05 Mar 2016

Beste Pine,Ik had begrepen, dat je op moest passen met bijvullen, omdat het verschil in isolatiewaarde tussen oude en nieuwe isolatie problemen kan opleveren? Geeft het navullen met UF schuim geen problemen? Bij ons is eind jaren '70 steenwol ingeblazen. Als de steenwol is gaan zakken, dan geeft dit een koudebrug. Wordt dit met naisoleren opgelost?

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 08 Mar 2016

Beste Ronald, Dank voor je reactie. Ja, als het goed is wordt dit opgelost als er nieuw isolatiemateriaal wordt ingeblazen. Ik vraag het nog even voor je na.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 08 Mar 2016

Beste Ronald. Ik heb het even nagevraagd bij de deskundige. Steenwol kan je het beste herisoleren met steenwol en anders Supafil(glaswol).Er treden geen koudebruggen op omdat je isoleert met hetzelfde materiaal. Hiermee los je de koudebruggen, ontstaan door afwezigheid van isolatiemateriaal op.Je kan deze gevels dus niet herisoleren met UF.

A. Eising
Door

A. Eising

op 13 Mar 2016

Dag, Mijn woning is jaren na de bouw geïsoleerd in de spouw. Vraag 1: Wat voor isolatie paste men toe en wat zijn de isolatiewaarden. In mijn woning is wit schuimvormig isolatie gebruikt. Vraag 2: Heeft het zin om zeer smalle spouwen te isoleren. Vraag 3: Lucht is ook een goede isolator. Waarom dan na isoleren? Vraag 4: Kun je bij een smalle spouw of oude isolatie in de spouw niet beter aan de binnenkant isoleren?

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 14 Mar 2016

Beste A. Eising, Ik zal proberen een reactie te geven op uw vragen. Het beste is overigens om een isolatiebedrijf langs te laten komen. Die kan ter plekke onderzoek doen. Vraag 1: Wit schuimvormige isolatie is vaak UF schuim. Vraag 2: Het isoleren van zeer smalle spouwen heeft niet zoveel zin. Voor de meeste isolatiematerialen moet een minimale dikte gehaald worden om een redelijke isolatiewaarde te halen. Bij een smalle spouw kan dat niet. Alleen purschuim zou dan eventueel voldoen. Vraag 3: Inderdaad, lucht is ook een goede isolator. Maar isolatiemateriaal met de juiste dikte isoleert nog beter. Vraag 4: Ja, dat is inderdaad veel beter. U kunt de muren aan de binnenkant van isolatieplaten voorzien. Dit wordt vaak niet gedaan omdat het ruimte inneemt en het nogal veel gedoe geeft. Het vullen van de spouw is veel makkelijker en dus goedkoper.

C.Warmerdam
Door

C.Warmerdam

op 12 Mar 2016

Dat is te makkelijk gesteld. En als de oude isolatie nu nat is wat heel veel voorkomt. Dit geeft dan ook door naar de binnenmuur.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 12 Mar 2016

Beste C. Warmerdam, dank voor je reactie op dit spouwmuurisolatie artikel. Klopt, als de isolatie nat is, heb je een probleem. Isolatie van de spouwmuur betekent altijd eerst goed onderzoek doen. Natte isolatie wordt bijna altijd veroorzaakt door een slechte constructie, niet door het isolatiemateriaal zelf. Daar moet je eerst naar kijken, voordat je opnieuw gaat isoleren. Ook is het mogelijk dat de isolatie niet goed is aangebracht.

A. Eising
Door

A. Eising

op 12 Mar 2016

De spouwen van mijn woning zijn 30 jaar geleden nageisoleerd. Wat voor type spouwisolatie is er in het verleden gebruikt en wat zijn de isolatiewaarden.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 14 Mar 2016

Beste Meneer Eising. Dit is vermoedelijk met UF schuim gedaan. De isolatiewaarde van UF schuim is mij niet bekend.

Nefkens. A.
Door

Nefkens. A.

op 04 Jan 2017

Mijn muren zijn voor 40 jaar geleden geïsoleerd met een soort schuim in de loop der jaren zijn er nieuwe ramen en deuren in gezet ik heb zeer sterk de indruk dat de isolatie niet goed meer is is dit na te isoleren.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 09 Jan 2017

Beste, Excuses voor de late reactie. Ik zou een offerte voor je kunnen regelen. Dan kijkt het isolatiebedrijf of de isolatie nog voldoende isolatiewaarde heeft.

Peter de Bruine
Door

Peter de Bruine

op 30 Mar 2017

Bij het laten maken van een offerte voor nieuwe spouwmuurisolatie (vroeger ooit gedaan met UF-schuim) werd mij bezworen dat alle keuringinstanties en regelgeving zelfs VERBIEDEN verschillende isolatiematerialen te gebruiken. Zij zeiden dat het grotendeels verkruimelde UF-schuim EERST moet worden verwijderd. Maar een ander bedrijf zegt er gewoon overheen te gaan met SUPAFIL, dus niks eerst het oude spul weghalen. Wat zeggen de normen nou echt? Wie heeft er gelijk?

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 30 Mar 2017

Beste Peter, Zoals wel vaker in de isolatiewereld, tuimelen de meningen over elkaar. Lastig en voor de consument verre van ideaal. Ieder bedrijf heeft een eigen mening, zo lijkt het wel. Houhetwarm is een aanbieder van offertes en voor de consument proberen we informatie rond isoleren toegankelijk te maken. Zoals hierboven in het artikel gesteld, kan je het beste hetzelfde isolatiemateriaal gebruiken als je nog een keer gaat isoleren. Maar normen ontbreken voorzover ik weet. Je kan ook eens navragen bij de certificerings" rel="nofollow" target="_blank">https://houhetwarm.nl/gecertificeerde-isolatiebedrijven/">certificerings instantie. Ik heb hier ook een artikel over geschreven.

milo
Door

milo

op 10 Aug 2017

ik zou graag men spouw vullen met naisolatie , maar zou graag een isolatie willen gebruiken die mocht het niet goed na een tijd nog makkelijk kan verwijderd worden, zouden de eps parels die met een lijm ingespoten worden, gemakkelijk verwijderd kunnen worden

Edwin Kluvers
Door

Edwin Kluvers

op 11 Dec 2017

Veel verschillende reacties. Lastig om de juiste visie/methode er uit te filteren. Zover ik heb begrepen is het na-isoleren van een spouw waarin al UF schuim zit geen optie. Het oude UF schuim zal steeds verder verpoederen/vergaan waardoor weer isolatie lekken ontstaan. Nieuw schuim aanbrengen is dus een zeer tijdelijke oplossing. De enige juiste optie is verwijderen van het oude UF schuim en nieuw isolatie materiaal aanbrengen. Mijn voorkeur zou uitgaan naar glaswol of parels. Maar de kosten zijn hoog, terugverdientijd gaat richting de 10 jaar.

LM
Door

LM

op 01 May 2018

Ik heb een huis uit 1975. Er zijn 2 bedrijven geweest om te kijken met een endoscoop en beide zeggen ze wat anders.... De spouw is klein (zo'n 4 cm) en er zitten al dekens glaswol in. De (lucht)ruimte die er in zit is ongeveer 1 cm. Supafil/glaswol is dus geen optie, want daar is niet genoeg ruimte voor. Beide bedrijven boden UF schuim aan als alternatief om de spouw mee bij te vullen. Bedrijf 1 gebruikt aminotherm, zegt dat ook hiervoor niet genoeg ruimte is en dat het dus geen zin heeft. Bedrijf 2 gebruikt Enverifoam en zegt dat dit wel kan omdat het de glaswol in elkaar zou drukken. Wat is nou waarheid? Beide is UF schuim, dus ik zou verwachten dat beide wel of niet kan. Heeft het überhaupt zin om te isoleren als er maar zo'n dunne laag bij in kan? en is de combi van glaswol en schuim wel ideaal? Of kan ik het gewoon beter laten zoals het is en mij er bij neerleggen dat er op gebied van spouwmuur isolatie niks te winnen valt? (heb geen zin om de spouw leeg te laten halen)

Reactie plaatsen