Vlas

Vlas

Vlasdekens zijn erg geschikt als isolatiemateriaal en 100% puur natuur. Het laat lucht door en heeft van nature een vochtregulerende werking. Vlasvezels hebben een natuurlijk vochtregulerend vermogen, het kan als het ware ademen. Hierdoor krijgen schimmels en vochtplekken geen kans. Ook laat het zich prima en eenvoudig recyclen.

[mwm-aal-display]

Vlas is brandbaar

Een groot nadeel is de brandbaarheid. Glas- en steenwol, maar ook schapenwol en piepschuim ontbranden pas bij een zeer hoge temperatuur. Het krijgt weliswaar een brandwerend middel toegediend, maar kan alsnog veel minder goed tegen vlammen. Bij vochtopname blijft de isolerende werking van vlasdekens ongeveer hetzelfde. Het is daarom uitermate geschikt als isolatiemateriaal zonder damprem of extra folie tegen vocht. Het opgenomen vocht wordt namelijk heel geleidelijk afgegeven en beïnvloedt daardoor de luchtvochtigheid nauwelijks.

Makkelijk te verwerken van de rol

Vlas is te koop op de rol of in de vorm van halfstijve platen van verschillende diktes. Het materiaal is makkelijk te verwerken en veroorzaakt geen allergische reacties bij het zagen of snijden. Vlasdekens zijn bijzonder geschikt voor de isolatie van daken, plafonds, wanden en vloeren. Door de sterke vezels hebben de vlasdekens een goede stijfheid. Oneffenheden in de ondergrond worden eenvoudig opgevangen. Vlasdekens hebben het vermogen warmte op te slaan, waardoor in de winter uw huis minder koud is en in de zomer minder warm. Het duurt gemiddeld vier keer zo lang voordat een huis is opgewarmd of afgekoeld, vergeleken met isolatie van glaswol of steenwol.

Vlasdekens zijn geschikt voor dakisolatie, gevelisolatie en vloerisolatie

Vlasdekens zijn voor vele locaties in huis te gebruiken. Als ondervloer bijvoorbeeld. De uitstekende geluidsabsorberende eigenschappen komen ook dan goed van pas. Ook bij dakisolatie, aan de binnenkant, zijn vlasdekens een goede keuze. De dekens zijn makkelijk te verwerken en kunnen geniet of gespijkerd worden op een lattenframe.

Vlasdekens zijn milieuvriendelijk

Vlasdekens worden gemaakt van reststoffen uit de linnenindustrie. Vlas is een zeer bruikbare plant, die voor allerlei doeleinden gebruikt kan worden. Het kweken van vlas is zeer milieuvriendelijk. De plant doet het altijd goed en heeft nauwelijks mest of bestrijdingsmiddelen nodig. Binnen 3-4 maanden is de bleekblauw tot zachtviolet bloeiende plant oogstrijp. Na bewerking worden de lange vezels van vlas gebruikt voor linnen. De korte vezels worden verwerkt tot isolatiemateriaal. Vanaf het kweken van de grondstof tot de afvalverwerking is vlaswol in de natuurlijke kringloop opgenomen. Vlaswol kan zonder problemen gerecycled worden. Daardoor is de belasting van het milieu laag en gaan we zeer zuinig om met onze hulpbronnen.

Isolatiewaarden

Vlas heeft een middelhoge isolatiewaarde. (L-waarde 0.038)

Brandklasse

Van isolatiematerialen is bekend hoe brandbaar ze zijn. De Europese brandklasse indeling loopt van A tot en met F. Brandklasse 1 is voor onbrandbare materialen en brandklasse F betekent heel brandbaar. Voor vlas geldt een brandklasse C.

Milieubelasting

De milieubelasting van vlasdekens is gemiddeld. NIBE Milieuklasse 3a

Om een rc waarde van 3.5 te behalen, heb je een dikte nodig van 140 mm.

Zelf isoleren met vlas

Zelf isoleren met vlasdekens doe je zonder beschermende kleding als handschoenen of stofmaskers. Het materiaal irriteert niet en is makkelijk te verwerken. Je zaagt met een speciale zaag of snijdt met een speciaal mes het materiaal van de rol en kunt het steeds weer hergebruiken. Het onderhoudsvrije isolatiemateriaal rot niet en reguleert vocht op natuurlijke wijze. Vlasdekens worden geleverd in verschillende diktes. Dekens van minimaal 15 centimeter zijn het meest geschikt voor isolatie. Om grote oppervlaktes te isoleren zijn vlasdekens niet altijd even rendabel. Het materiaal is vrij duur ten opzichte van traditionele glas- of steenwol. Een binnenmuur met vlasdekens isoleren is bijvoorbeeld 3 keer tot 5 keer zo duur zijn als isolatie met glas- of steenwol.

Vlasdekens aanbrengen op dun lattenwerk

Als je zelf vlasdekens plaatst is het verstandig om van tevoren een lattenwerk van dunne latjes te monteren. Hierop kun je de vlasdekens aanbrengen. Het materiaal is weinig vormvast, dus heeft het een goede ondersteuning nodig. Een laag van minimaal 15 centimeter dik heeft een goede isolatiewaarde. Tijdens het isoleren met vlasdekens komt geen stof vrij, dus beschermende kleding is niet nodig. Vlas isolatie kan machinaal verwerkt worden met een verticale slijpmachine met metaalslijpschijf of bandzaag zonder vertanding (bandmes) en handmatig met een speciale zaag of mes.

Vlas is te koop bij ecologische bouwmarkten en webwinkels

De bouwmarkten die zich richten op duurzame bouwmaterialen hebben isolatiemateriaal als vlasdekens, maar verkopen bijvoorbeeld ook duurzame verf. De zaken die ze verkopen zijn duurzaam geproduceerd en beter voor het milieu en mensen. Alles is gericht op hergebruik van materialen en het zo min mogelijk belasten van ons klimaat. In de bouw van nieuwe woningen speelt het gebruik van duurzame materialen ook een steeds belangrijkere rol. De makkelijkste manier om vlasdekens isolatie te kopen is in een webwinkel. Verschillende webwinkels bieden duurzame bouwmaterialen waaronder vlasdekens isolatie aan. Je koopt vlasdekens in verschillende vormen en diktes. Daarmee bepaal je zelf de mate waarin u gaat isoleren. Vlasdekens bestel je op de rol, zoveel als je nodig heeft. Je kunt ook platen kopen, soms verstevigd met spaanplaat. Platen worden geleverd in de maten van 120 bij 60 centimeter, varierend in dikte van 4 tot 14 centimeter. Een dikte van 15 centimeter wordt geadviseerd als beste isolatie. Dat betekent dat je schuin over elkaar heen geplaatst diktes van ongeveer 7 à 8 centimeter nodig heeft.

Vlasdekens zijn relatief duur

Duurzaam isolatiemateriaal als vlasdekens zijn niet het goedkoopste materiaal om uw huis mee te isoleren. Gemiddeld bent u zo`n 20 euro kwijt per vierkante meter. Aan de andere kant gaat het materiaal jaren mee, testen spreken over een technische levensduur van 75 jaar zonder onderhoud. Daarnaast doet vocht ook weinig met de isolatiewaarde van vlasdekens. Vlasdekens kunnen tien keer meer water vasthouden dan minerale wol als glaswol of steenwol. Sterker nog, het geeft zelfs warmte af als het vochtig wordt. Als u vlasdekens isolatie koopt weet u zeker dat u jaren vooruit kunt met een goed en milieuvriendelijk geïsoleerd huis.

Wil je het allemaal nog eens rustig nalezen? Dat kan, download hier de pdf vlas

download-vlas-isolatiemateriaal-pdf


Martin van Gils
Door

Martin van Gils

op 30 Mar 2014

Leerlingen hebben voor het vak science (isolatie) vlas en informatie nodig voor een project. Zou u de leerlingen kunnen helpen hieraan? Met vriendelijke groet, Martin van Gils Technisch Onderwijs Assistent-science Griftland College Soest

Cocky Hoogeveen
Door

Cocky Hoogeveen

op 31 Mar 2014

Beste Martin van Gils, De informatie over vlas die we hebben, staat op de site. Misschien kan het bedrijf http://www.isovlas.nl" title="isovlas" rel="nofollow">Isovlas u verder helpen.

Reactie plaatsen