Veel gebruikte isolatiematerialen

Veel gebruikte isolatiematerialen

De meeste Nederlanders isoleren hun woning met veel gebruikte isolatiematerialen als pur, steenwol of glaswol. Isoleren op zich is al goed voor het milieu en je bespaart bovendien veel geld. Een nadeel van deze materialen is dat ze vaak irritaties geven bij het verwerken (glaswol) of giftige dampen uitstoten als het niet goed wordt aangebracht.(PUR). Voordeel is dat de materialen vaak goedkoper zijn dan natuurlijke materialen en bovendien uitstekend isoleren. Op Houhetwarm.nl hier een overzicht van de meest gangbare isolatie materialen.

PUR

PUR (en PIR) isoleren bijzonder goed. Het chemische materiaal kan goed tegen vocht. Het grootste nadeel van PUR (en PIR) is dat het slecht voor je gezondheid zou zijn. Het kunststof isolatie materiaal wordt gemaakt op basis van olie. Om PUR hardschuimplaten te maken, is tijdens het chemische proces schuimvorming nodig. Hiervoor wordt een blaasmiddel gebruikt, dat als het ware de bubbels in de limonade geeft.

EPS

EPS is een kunststof isolatiemateriaal en wordt gemaakt van aardolie. U kunt het gebruiken voor allerlei toepassingen. Voor het vullen van de spouwmuur bijvoorbeeld, of voor dak- of vloerisolatie. Ook voor gevelisolatie aan zowel de binnen- als de buitenkant van dak of gevel kan het gebruikt worden. De afkorting EPS staat voor Expanded Poly-Styrene. EPS heette vroeger tempex of piepschuim.

Glaswol

Glaswol is een van de meeste gebruikte isolatiematerialen in Nederland. En dat is geen wonder. Het is niet duur, het isoleert uitstekend en kan makkelijk in smalle ruimtes worden gebruikt. Je propt er gewoon wat glaswol tussen. Glaswol is bovendien in elke bouwmarkt te koop. In grote rollen of in handzame platen die je makkelijk kunt verwerken.

Steenwol

Steenwol is een isolatiemateriaal dat wordt gemaakt van verschillende steensoorten zoals basalt en diabaas. De steenmassa wordt in enorme ovens bij een temperatuur van 1400°C gesmolten. Daarna wordt de vloeibare massa met een zogenaamde spinner weggeslingerd. Vergelijkbaar met de manier hoe suikerspinnen worden gemaakt. Hierdoor stolt de vloeistof tot draden. Samen met een bindmiddel wordt dit hard gemaakt tot een mat.

Cellulair glas

Cellulair glas is een isolatiemateriaal dat vooral gebruikt wordt voor dakisolatie. Over het algemeen wordt foamglas, zoals het ook genoemd wordt, gebruikt door dakdekkers en niet door doe-het-zelvers. Maar het materiaal kan voor meer toepassingen worden benut. Voor isolatie aan de binnenkant van de gevel, voor vloerisolatie, of bijvoorbeeld voor de ondergrond van groene daken. Overal waar kou en vocht tussendoor komt, bij de koudebruggen, kan foamglas worden gebruikt. Foamglas is de merknaam voor cellulair glas.

Thermoskussens

Thermoskussens bestaan uit dunne laagjes kunststoffolie met een laagje aluminiumfolie. Het is een opvouwbaar isolatiemateriaal waarin een of meer luchtlagen wordt opgesloten. Het thermoskussen wordt gebruikt voor isolatie van vooral vloeren, maar kan ook voor daken worden gebruikt. In Nederland zijn de TONZON Thermoskussens, die onder tegen de vloer worden aangebracht, bekend. Het warmteverlies naar beneden wordt vrijwel volledig geblokkeerd.

Resolschuim

Resolschuim is een hardschuimplaat, gemaakt van onder meer aardgas. De platen hebben een zeer hoge isolatiewaarde. Resolschuim wordt geleverd onder de naam Kooltherm (Kingspan). Het is niet de meest milieuvriendelijke toepassing gezien de benodigde chemische stoffen tijdens het productieproces. Maar van alle kunststofplaten is dit wel de minst milieubelastende.

Brandklasse

Van isolatiematerialen is bekend hoe brandbaar ze zijn. De Europese brandklasse indeling loopt van A tot en met F. Brandklasse 1 is voor onbrandbare materialen en brandklasse F betekent heel brandbaar.

 

 



























































































































BrandklasseABCDE
SchapenwolB2CDE
LeemA1
CelluloseB2
VlasC
MetisseE
HennepB2
KurkB2
HoutvezelplaatE
Pir of PURB
GlaswolB
SteenwolB
Cellulair glasA1
ThermoskussensE
ResolschuimB

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

W.J. Renger
Door

W.J. Renger

op 01 Nov 2016

Jullie lijst van isolatiematerialen/systemen is niet kompleet. U vergeet UF- schuim. Zie website Thermecon E-Project BV Zierikzee.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 02 Nov 2016

Beste w.j. Renger.Dank voor de reactie. Ik ga kijken hoe ik de lijst kan aanvullen.

pws
Door

pws

op 16 Nov 2015

heel erg bedankt voor de goede informatie!!

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 16 Nov 2015

Graag gedaan. Dank voor je reactie op veel gebruikte isolatiematerialen.

Reactie plaatsen