Schapenwol

Schapenwol

Schapenwol is zeer geschikt als isolatiemateriaal en 100% puur natuur. Het laat lucht door en heeft van nature een vochtregulerende werking. Bij vochtopname blijft de isolerende werking van schapenwol ongeveer hetzelfde. Het is daarom uitermate geschikt als isolatiemateriaal zonder damprem of extra folie tegen vocht. Het opgenomen vocht wordt namelijk heel geleidelijk afgegeven en beïnvloedt daardoor de luchtvochtigheid nauwelijks. Schapenwol vergaat niet, testen hebben aangetoond dat schapenwol tot wel 100 jaar meegaat. Het is dus een onderhoudsvrij isolatiemateriaal.

[mwm-aal-display]

Makkelijk te verwerken van de rol

De wol wordt nadat hij gewassen is gesponnen tot makkelijk te verwerken rollen. Het materiaal is scheurbaar en makkelijk te plaatsen in de ruimtes die je wilt isoleren. Ook het weghalen ervan is simpel. Je kunt het duwen en eraan trekken en het materiaal is altijd geschikt voor hergebruik. Werken met schapenwol veroorzaakt geen irritaties.

Schapenwol om holle ruimtes mee op te vullen

Isoleren met schapenwol gebeurt met name in holle ruimtes tussen daken, binnenwanden en vloerholtes. Door de holtes op te vullen kan de lucht ertussen minder bewegen. Eventueel vocht wordt goed opgenomen door de wol en langzaam weer afgegeven. De natuurlijke vochtregulering voorkomt schimmels en ander ongemak. Schapenwol produceert ook een beetje warmte als het vocht heeft opgenomen. Om te voorkomen dat er beestjes zoals motten in komen, wordt de schapenwol voor gebruik behandeld met een klein beetje (0,3%) sulcofuron. Dit middel beschermd de wol tegen insecten, maar is, voorzover na te gaan, in deze hoeveelheden niet schadelijk voor de gezondheid van de mens.

Schapenwol is niet milieuvriendelijk

Schapenwol wordt duurzaam gewonnen: het groeit gewoon op schapen. Dat wel. Maar volgens het NIBE, het instituut dat onderzoek doet naar de mileubelasting van bouwmaterialen, is schapenwol helemaal niet zo`n milieuvriendelijk product als gedacht. Ja, de schapen worden geschoren en vervolgens wordt de wol op een Schapenwol is een uitstekend isolatiemateriaal. Het isoleert goed en heeft een vochtregulerende werkingnatuurlijke manier verwerkt. Het wordt hooguit gewassen met water. Maar schapen nemen veel ruimte in. En veel schadelijker voor het milieu is de poep van de schapen. Ammoniak in de poep zorgt voor schadelijke gassen die CO2 veroorzaken. Lees hier het blog over de duurzaamheid van schapenwol in vergelijking met pur of pirschuim.

Brandklasse

Van isolatiematerialen is bekend hoe brandbaar ze zijn. De Europese brandklasse indeling loopt van A tot en met F. Brandklasse 1 is voor onbrandbare materialen en brandklasse F betekent heel brandbaar.De brandklasse van schapenwol is vastgesteld op B2-E. Schapenwol is moeilijk in brand te krijgen. Het verkoolt alleen bij brand, schapenwol verspreidt de vlammen niet verder.

Isolatiewaarden

Schapenwol heeft een middelhoge isolatiewaarde (L-waarde 0,035)

Dikte nodig voor bereiken rc waarde van 3/ 3.5 is 120 mm

Milieubelasting

De milieubelasting van schapenwol is hoog. NIBE Milieuklasse >7

Zelf gaan isoleren met schapenwol

Zelf schapenwol plaatsen doe je zonder beschermende kleding als handschoenen of stofmaskers. Het materiaal irriteert namelijk niet, er komt geen stof vrij en is makkelijk te verwerken. Je scheurt of snijdt het van de rol en kunt het steeds weer hergebruiken. Het onderhoudsvrije isolatiemateriaal rot niet en reguleert vocht op natuurlijke wijze. Schapenwol dekens van 12 of 13 centimeter dik zijn het meest geschikt voor isolatie. Om grote oppervlaktes te isoleren is schapenwol niet altijd even rendabel. Het materiaal is vrij duur ten opzichte van traditionele glas- of steenwol. Een spouwmuur met schapenwol isoleren is bijvoorbeeld 3 keer zo duur als een isolatie met glaswol of steenwol.

Zelf schapenwol plaatsen op dun lattenwerk

Als je zelf schapenwol plaatst, is het verstandig om eerst een lattenwerk van dunne latjes te monteren. Hierop kun je met bijvoorbeeld ijzerdraadjes de schapenwol aanbrengen. Je voorkomt hiermee dat het materiaal uitzakt. Je bepaalt zelf hoe dik je het materiaal aanbrengt. Een laag van 12 of 13 centimeter dik heeft een goede isolatiewaarde.

Schapenwol plaats je makkelijk, zonder gezondheidsrisico's

Bij het plaatsen of verwerken van schapenwol komen geen schadelijke stoffen vrij. De schapenwoldekens zitten opgerold en zijn makkelijk te verwerken. Het materiaal gaat lang mee, onderzoeken hebben aangetoond dat het onderhoudsvrij gebruikt wordt tot wel 100 jaar. Het materiaal is puur natuur en heeft de goede eigenschap dat het ademt. Maar mensen die allergisch zijn voor wol kunnen beter niet met schapenwol werken.

Schapenwol kopen

Schapenwol in de winkel kopen? Dat is best lastig. Bouwmarkten verkopen geen schapenwol. Schapenwol isolatie is nog niet doorgedrongen tot het standaardassortiment van de grote bouwmarkten. Dat komt omdat het materiaal relatief duur is en de vraag nog niet heel groot. Dit neemt niet weg dat schapenwol isolatie een uitstekend isolatiemateriaal is om je woning mee te isoleren. De verwachting is dat schapenwol in de toekomst veel meer gebruikt gaat worden.

Ecologische bouwmarkten en webwinkels

In Nederland zijn een paar ecologische bouwmarkten. Deze bouwmarkten richten zich op natuurlijke bouwmaterialen en verkopen isolatiemateriaal als schapenwol, maar ook bijvoorbeeld ook hennep isolatie of vlas. Ook kun je hier terecht voor natuurverf. De makkelijkste manier om schapenwol isolatie te kopen is via internet. Webwinkels bieden bouwmaterialen waaronder schapenwol isolatie aan. Je koopt de  schapenwol in verschillende kwaliteiten en diktes. Hoe dikker de wol, hoe hoger de isolatiewaarde. Schapenwol bestel je op rol, zoveel als je nodig hebt. Bedenk goed wat je wilt isoleren en of je daarvoor de hoogste isolatiewaarde nodig hebt. Voor binnenmuren is minder dik schapenwol ook goed. De  webwinkels bieden schapenwol aan in verschillende diktes. Ze lopen uiteen van 50 mm tot 200 mm.schapenwol-isolatie

Schapenwol in de (web)winkel kopen? Het is relatief duur.

Natuurlijk isolatiemateriaal als schapenwol is niet het goedkoopste materiaal om je huis mee te isoleren. Aan de andere kant gaat het materiaal jaren mee, testen spreken over 100 jaar zonder onderhoud. Daarnaast doet vocht ook weinig met de isolatiewaarde van schapenwol. Sterker nog, het geeft zelfs warmte af als het vochtig wordt. Als je schapenwol isolatie koopt weet je zeker dat je een goed product hebt gekocht, dat jarenlang zijn isolatiewaarde behoudt.

Wil je de informatie over schapenwol nog eens rustig nalezen? Dat kan, je kunt hier de download vinden

download-schapenwol.pdf

Lucille
Door

Lucille

op 14 Dec 2018

Volgens mij brandt schapenwol niet maar schroeit weg.. geeft dus geen vlammen aan de omgeving maar verdwijnt zelf, in tegenstelling tot materialen die vlam vatten en brand (verder) veroorzaken. Ik overweeg, zit inmiddels voorzichtig in de schapenwereld (in Zweden) om mijn kleine hutje hiermee te isoleren, en alles gaat hier met houtkachels.

erik
Door

erik

op 17 Apr 2018

Schapenwol heeft en erg hoge miliuklasse, namelijk 7. Volgens de norm wil dat zeggen dat het een "onaanvaarbare keuze " is. Dat lijkt me een van de redenen dat het niet in bouwmarkten ligt. Hoe komt schapenwil aan die erg slechte klasse ?

Hendrik
Door

Hendrik

op 11 Dec 2015

Ik werk in de bouw en wij gebruiken momenteel schapenwol als isolatie voor een gipsplaten plafond. Bij het verwerken moeten we natuurlijk even uitproberen hoe brandvertragend het is. Nu blijkt schapenwol meteen vlam te vatten en zeer snel "verdwenen"te zijn. Dat lukt niet met steenwol of glaswol. Waarom lees ik toch ( op meerdere sites) dat het moeilijk te verbranden is? Volgens mijn/onze ervaring brandt het zo weg.

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 12 Dec 2015

Beste Hendrik. Goed punt, dank voor reactie op schapenwol. We gaan het uitzoeken. Volgens info wordt bij schapenwol een brandvertragend toegepast, maar we komen hier op terug.

Adri
Door

Adri

op 13 Mar 2016

Is er al meer bekend over de brandbaarheid van schapenwol isolatie?

Pine Berg
Door

Pine Berg

op 14 Mar 2016

Beste Adri, Schapenwol heeft brandklasse B2. Het smeult alleen bij brand, het verspreidt de vlammen niet.

marcelstoop
Door

marcelstoop

op 21 Aug 2014

Geachte lezer, ik zou de spouwmuur zelf willen isoleren. Kunt u aangeven waar ik de materialen kan bestellen en hoe het aangebracht kan worden.Groeten, Marcel Stoop

Dave Kramers
Cocky Hoogeveen
Door

Cocky Hoogeveen

op 31 Oct 2014

Dank voor je reactie op het artikel over schapenwol.

Cocky Hoogeveen
Door

Cocky Hoogeveen

op 22 Aug 2014

Beste Marcel, Mijn ervaring is dat zelf je spouwmuur isoleren heel lastig is, omdat je speciale apparatuur nodig hebt. Althans, dat betreft een spouwmuur die is afgesloten. Je kunt eps parels, supafil (glaswol) of purschuim gebruiken. Deze materialen moeten in de spouw worden geblazen of gespoten. Laat even via info@houhetwarm.nl weten wat je wilt of geef daar je telefoonnummer. Dan kan ik horen wat je plannen zijn en hoe ik je kan helpen.

Hoksema
Door

Hoksema

op 17 Nov 2022

Graag zou ik weten of je zo de schapenwol als isolatie achter de cv kan plaatsen,, vrij koude binnengevel en is makkelijk in gebruik. kan de schapenwol tegen hitte en is sulcofuron anti mot/insecten middel niet schadelijk bij hoge verhitting?

Pine Berg
Ruth
Door

Ruth

op 16 Jan 2023

Als je kijkt naar de uitstoot van een schaap is het niet het meest groene isolatie materiaal dat er is. Het is echter zo dat deze uitstoot er sowieso is omdat onze dijken en heide gronden worden onderhouden door schapen en deze worden ook geschoren.

Hennie
Door

Hennie

op 15 Jul 2023

Pffff slaap Lekker verder Een schaap is een fantastisch dier

Lian hoedelmans
Door

Lian hoedelmans

op 17 Jul 2023

Ik krijg van buren de wol van hun schapen. Wat moet ik doen om er een dekbed van te maken?

Piet Dekker
Door

Piet Dekker

op 22 Dec 2023

Ik blijk na een jaar of 3 toch last te hebben van wolmot in mijn schapenwolisolatie. Kan ik dat verhelpen zonder wanden te moeten slopen?

Reactie plaatsen