headershadow

Latest Blogposts

EPS

EPS korrels

EPS of piepschuim is een kunststof isolatiemateriaal en wordt gemaakt van aardolie. Je kunt het gebruiken voor allerlei toepassingen. Voor het vullen van de spouwmuur bijvoorbeeld, of voor dak- of vloerisolatie. Ook voor gevelisolatie aan zowel de binnen- als de buitenkant van dak of gevel kan het gebruikt worden. De afkorting EPS staat voor Expanded Poly-Styrene. EPS heette vroeger tempex of piepschuim.

Vormen van het materiaal

Het wordt geleverd in plaatvorm, in korrels (parels) of in chips. De chips worden vooral gebruikt voor het isoleren van de kruipruimte. Iedere kubieke meter Piepschuim bevat ongeveer 10 miljoen bolletjes, ook wel parels genoemd. Elke parel heeft 3000 gesloten cellen die met lucht gevuld zijn. Concreet bestaat piepschuim qua volume slechts voor 2% uit polystyreen en voor 98% uit lucht. Het is dan ook een zeer licht isolatiemateriaal. Vocht (en waterdamp) tasten piepschuim niet aan. Het is behoorlijk brandbaar en daarom wordt een brandvertragend middel toegevoegd.

EPS heeft een hoge isolatiewaarde

Het heeft daarnaast een bijzonder hoge isolatiewaarde in vergelijking met andere isolatiematerialen. Dat betekent dat u veel minder van dit materiaal nodig heeft. Glaswol bijvoorbeeld isoleert minder goed, dus u heeft van dit materiaal een veel dikkere laag nodig om dezelfde isolatiewaarde te halen. Het materiaal is niet biologisch afbreekbaar.

Platen, parels, chips

De platen worden verkocht met een rechte kant of met tand- en groefverbindingen. Het wordt geleverd in verschillende diktes. De isolatie parels kunt u kopen in de kwaliteiten HR++, HR+ en standaard HR kwaliteit. HR++ parels zijn zwart. De HR+ variant is wit. De parels zijn geschikt voor spouwmuurisolatie. De laagste kwaliteit polystyreen isolatie parels zijn de isolatie parels met de isolatiewaarde HR. U kunt de parels onder meer kopen onder de naam termoparels. Piepschuimchips worden vaak gebruikt als isolatie voor de kruipruimte. Het is zeer licht materiaal en daardoor geschikt om zelf in de kruipruimte te storten of te laten storten. De isolatiewaarde is overigens niet bijzonder hoog als piepschuimchips in de kruipruimte worden gebruikt.

Biofoam, een natuurvriendelijk alternatief

Een alternatief isolatiemateriaal voor piepschuim is het product dat onder de merknaam Biofoam wordt verkocht. Biofoam heeft dezelfde eigenschappen als piepschuim, maar is gemaakt van 100 procent natuurlijke materialen. Het wordt geleverd als licht groene parels. Het is een biologisch, composteerbaar schuim op basis van organisch materiaal. Biofoam is Cradle to Cradle gecertificeerd. Dat betekent onder meer dat het product hergebruikt kan worden. Een ander alternatief zijn de piepschuim  chips van de merknaam Drowa. De piepschuimchips worden gemaakt van 100% gerecycled materiaal. Aardolie is dus niet meer nodig voor het maken van EPS (piepschuim).

Isolatiewaarden

Piepschuim heeft een hoge isolatiewaarde (L-waarde 0034)

Milieubelasting

Piepschuim heeft een lage milieubelasting bij de verwerking voor dakisolatie. NIBE Milieuklasse 1a

Offertes Houhetwarm.nl

Offertes van Houhetwarm.nl zijn persoonlijk en op maat. Laat je gegevens achter en we nemen via de mail contact met je op. Je kunt hier offertes aanvragen voor: -vloerisolatie -kruipruimte isolatie -dakisolatie -gevelisolatie -spouwmuurisolatie -groen dak -zonnepanelen -zonneboiler -warmtepompen -glasverwarming -energieadviseur -monumentaal glas -voorzetramen

4 reacties op “EPS


Comment author said

Door Cocky Hoogeveen op 30 oktober 2013 om 16:16

Beste Brend,
Dank voor je reactie over EPS Parels. Altijd goed om te horen!
Cocky

 

Comment author said

Door Robert Van Dam op 11 november 2013 om 11:26

Eps is inderdaad een goed product. Alleen is er al een c2c vervanger
Genaamd Biofoam. Dit is te gebruiken zowel voor renovatie als nieuwbouw.

 

Comment author said

Door Cocky Hoogeveen op 11 november 2013 om 19:39

Hallo Robert,
Dank voor je waardevolle informatie. Laten wij hier binnenkort een blog over maken, kun jij over dit product informatie sturen?
groet
Cocky

 

Plaats een reactie

*