Houtvezelplaat

Houtvezelplaat

Houtvezelplaat is erg geschikt als isolatiemateriaal en zeer milieuvriendelijk. Het materiaal is een afvalproduct uit de houtindustrie. Het laat lucht door en heeft een vochtregulerende werking. Het is daarom uitermate geschikt als isolatiemateriaal zonder damprem of extra folie tegen vocht. Het opgenomen vocht wordt namelijk heel geleidelijk afgegeven en beïnvloedt daardoor de luchtvochtigheid nauwelijks. Houtvezel vergaat niet en kan bovendien telkens opnieuw gebruikt worden. Het is dus een onderhoudsvrij isolatiemateriaal. Bekend in Nederland is houtvezel isolatie plaat van het merk Pavatex. Lees hier het laatste blog over isoleren met houtvezelplaat.

[mwm-aal-display]

Makkelijk te verwerken

Houtvezelplaten zijn makkelijk te verwerken. Bij het zagen komt weinig stof vrij. Werken met houtvezelplaat veroorzaakt dus geen irritaties. Dit natuurlijke isolatiemateriaal kun je gebruiken ter opvulling van wanden, onder houten vloeren, onder dakbeschotten en onder vloerbedekkingen. Houtvezel isolatie worden niet alleen geleverd als zachte en halfzachte platen in verschillende diktes, maar ook als vlokken. Deze vlokken kunt u gebruiken voor spouwisolatie. De houtvlokken worden veelal verkocht onder de merknaam Steico Zell. Onder hoge druk worden de vlokken bijvoorbeeld in de spouw, achter de wand of in kieren gespoten.

[phxoptin id=1440579350]

Houtvezelplaat is brandwerend

Houtvezelplaat is brand- en schimmelwerend en is tevens buitengewoon geschikt voor geluidisolatie. Het materiaal houdt bovendien de zomerwarmte buiten door de hoge warmteopslagcapaciteit. Ook zijn cementgebonden houtvezelplaten in de handel. Dit is veel minder milieuvriendelijk materiaal, omdat cement door de houtvezel is gemengd. (NIBE Milieuklasse 5b). Bij het verwerken van dit materiaal komt bovendien stof vrij, dat irriteert.

[caption id="attachment_5343" align="alignright" width="225"]houtvezelplaat voor isolatie houtvezelplaat voor isolatie[/caption]

Houtvezel isolatie is relatief duur

Houtvezel isolatie is een behoorlijk duur isolatiemateriaal. Zeker het plaatmateriaal. Per vierkante meter isolatie bent je toch gauw zo`n 22 euro kwijt. Ook de isolatiewaarde is, ook in vergelijking met andere duurzame isolatiematerialen, aan de lage kant.

Isolatiewaarden

Houtvezelplaten hebben een middelhoge isolatiewaarde (L-waarde 0.040).

Brandklasse

Van isolatiematerialen is bekend hoe brandbaar ze zijn. De Europese brandklasse indeling loopt van A tot en met F. Brandklasse 1 is voor onbrandbare materialen en brandklasse F betekent heel brandbaar. Voor houtvezelplaat is de brandklasse E.

Milieubelasting

De milieubelasting van houtvezelplaten is minimaal (NIBE Milieuklasse onbekend).

[phxoptin id=1440579350]

Zelf gaan isoleren met houtvezelplaten

Zelf houtvezelplaat isolatie plaatsen doe je zonder beschermende kleding als handschoenen of stofmaskers. Het materiaal irriteert niet en is makkelijk te verwerken. Je kunt het makkelijk zagen of snijden. Het onderhoudsvrije isolatiemateriaal rot niet en reguleert vocht op natuurlijke wijze.

Halfzachte houtvezelplaten

Houtvezel wordt verkocht in de vorm van halfzachte platen. Deze kunnen een rechte rand hebben of een tand-en groefverbinding. Deze wat hardere platen zijn vooral geschikt als onderdak- of vloerisolatie. Houtvezel wordt ook geleverd in de vorm van zachte platen. Deze platen zijn vooral te gebruiken voor dakisolatie of wandisolatie. De platen worden geleverd in verschillende diktes en formaten. Houd er rekening mee dat je zeker 16 tot 18 centimeter dikte nodig hebt voor het goed isoleren van een hellend dak. Voor vloerisolatie is deze dikte uiteraard niet nodig. Om grote oppervlaktes te isoleren is houtvezel overigens niet altijd even rendabel. Het materiaal is vrij duur ten opzichte van traditionele glas- of steenwol.

Houtvlokken inblazen kan je niet zelf

Houtvezel isolatie wordt ook toegepast in de vorm van vlokken. Deze houtvlokken zijn uitermate geschikt voor het isoleren van afgesloten holle ruimtes, zoals spouwmuren. De vlokken worden onder hoge druk in de ruimte geblazen. Dit is werk voor een gespecialiseerd bedrijf en kan je lastig zelf doen. De houtvlokken worden onder meer verkocht onder de merknaam Steico Zell. De vlokken hebben dezelfde goede isolatie eigenschappen als de houtvezelplaten. Doordat de vlokken kierloos aansluiten, bijvoorbeeld bij buizen en in hoekjes, worden warmteverliezen door kieren en spleten vermeden.

Houtvezelplaat is er in verschillende kwaliteiten

De houtvezelplaat wordt in diverse kwaliteiten en diktes geleverd. Daarmee bepaal je zelf de mate waarin je gaat isoleren. Houtvezelplaat bestel je in pakken met platen van 250 bij 60 centimeter. Diktes varieren per plaat en per toepassing. Voor vloerisolatie (onder de houten vloer bijvoorbeeld, heb je platen van een mindere dikte nodig. Voor een hellend dak wordt een dikte van 16 tot 18 centimeter geadviseerd. Bedenk dus goed wat je gaat isoleren en of je daarvoor de hoogste isolatiewaarde nodig heeft.

[phxoptin id=1440579350]

Wil je informatie nog eens rustig nalezen? Dat kan, hierbij de pdf voor houtvezelplaten

download-houtvezelplaat.pdf

A van Meel
Door

A van Meel

op 28 Oct 2018

Waar verkopen ze houtvezelplaat van 16cm of 18cm dik ?

Pine Berg
Reactie plaatsen