Subsidie isoleren en glas
22 oktober 2015 
2 min. leestijd

Subsidie isoleren en glas

Omdat de overheid (rijk, provincie, gemeente) energiebesparing door isolatie stimuleert, kun je soms gebruik maken van subsidies of leningen voor je isolatieklussen. De subsidieregelingen voor isolatie zijn meestal kort van kracht omdat het om een vastgesteld budget gaat dat na verloop van tijd gewoon op is. De leningen worden via een aantrekkelijke rente verstrekt en moeten vaak binnen tien jaar zijn terugbetaald. In dit eerste blog van een korte serie over subsidies aandacht voor de manieren waarop je een tegemoet koming kunt krijgen in de kosten voor isolatie en bijvoorbeeld dubbel glas.

Bij subsidies gaat het vrijwel altijd om relatief kleine bedragen. Het zijn vooral bijdragen in de kosten om je te stimuleren energie te besparen. Dus reken je vooral niet rijk. Je krijgt nooit geld om alles te vergoeden. Maar het is altijd de moeite waard om bij je eigen gemeente eens te informeren. De meeste gemeenten hebben een energieloket. Daar kan je terecht met je vragen.

Subsidie isoleren en glas via de Energie subsidiewijzer

Toch is veel mogelijk. De beste manier om daar achter te komen is via de energie subsidiewijzer. Hier krijg je direct een goed overzicht van de subsidie mogelijkheden in jouw gemeente en provincie.

Een tegemoetkoming in de kosten voor energiebesparende maatregelen (isolatie) kun je op verschillende manieren ontvangen.

Subsidie isolatieDubbel glas voor glasisolatie

Je krijgt een x bedrag. Dit bedrag hoef je niet terug te betalen. Wel is vaak een voorwaarde dat je een aanzienlijke isolatie toepast, het liefst dak- vloer- en spouwmuurisolatie tegelijkertijd. Het bedrag is niet heel hoog. Denk aan zo`n 500 tot 1000 euro. Met uitschieters naar maximaal 3000 euro. Dus daar leg je een flink (bijna alles eigenlijk) bedrag zelf bij.

Leningen isolatie

Je kunt een stevig bedrag lenen, tegen een aantrekkelijke rente. Soms tot wel 30.000 euro. Het grote voordeel van zo`n lening is dat je een aantal isolatieklussen in 1 keer kunt laten aanpakken. Je moet het bedrag dat je leent natuurlijk wel terugbetalen. Leningen kun je afsluiten bij de overheid (zou ik doen!) of bij banken en andere bedrijven.

Hypotheken isolatie

Bij hypotheken, de lening voor je huis, speelt het energielabel van je huis een rol. Huizen die niet of nauwelijks zijn geïsoleerd hebben een laag energielabel. Een energielabel voor woningen geeft met klassen (A++ tot en met G) en kleuren (donkergroen tot en met rood) aan hoe energiezuinig een huis is, in vergelijking met soortgelijke huizen.

Energielabel A++ (donkergroen) is zeer zuinig, energielabel G (rood) is zeer onzuinig. Dus slecht geïsoleerd. Het energielabel voor alle woningen is per 1 januari 2015 verplicht bij de verkoop van je huis.

Je huis wordt meer waard als het goed is geïsoleerd. Daarom is het aantrekkelijk voor hypotheekverstrekkers (banken) om huiseigenaren voordeel te bieden als ze hun huis gaan isoleren.

Belastingen isolatie

De rijksoverheid kan door middel van de belastingen jou minder laten betalen als je een isolatieklus laat doen. Je kan je isolatieklussen laten uitvoeren tegen het lage btw-tarief van 6%. Let op, dit geldt alleen voor de uitvoering (de arbeidskosten) en (vreemd genoeg) niet voor het gebruikte isolatiemateriaal.

Tot zover dit eerste deel over subsidies en leningen. Later meer hierover.

Offerte voor subsidie aanvraag

Bij het regelen van een subsidie-aanvraag of lening, is het handig om alvast wat offertes te hebben. Dan weet je wat voor financiering je nodig hebt. Je kunt hieronder offertes aanvragen:

Aanvragen offertes

Reactie plaatsen