Houtvezelplaten bij het duurzaam verbouwen van de schuur
28 augustus 2013 
2 min. leestijd

Houtvezelplaten bij het duurzaam verbouwen van de schuur

Dit blog gaat over duurzaam verbouwen met houtvezelplaten. Marian Blokker (lees verder over deze auteur onderaan dit blog) verbouwde de schuur bij haar boerderij zo duurzaam mogelijk. Voor Houhetwarm.nl blogt zij over haar ervaringen. In het eerste deel schreef ze over de plannen die ze maakte en over het verwijderen van het asbest dak. In dit tweede deel beschrijft ze haar keuze voor houtvezelplaten.

 Asbestdak is verwijderd

De aannemer is gekomen na het verwijderen van het asbestdak. We wilden heel graag het dak weer zo snel mogelijk dicht hebben en onder de pannen. Dus is de aannemer begon met het versterken van het dak. Want dakpannen hebben een geheel ander gewicht dan asbestplaten en er zou ook een hele batterij zonnepanelen op komen, dus een stevig dak is dan zeker nodig.

Het is een oude kapschuur die vermoedelijk in de jaren 50 is neergezet. Er is veel rondhout in verwerkt. De bestaande dakspanten zijn blijven staan en daartussen zijn extra dakspanten geplaatst. Omdat het dak van binnen uit deels te zien is, leek ons dat een goede oplossing.

Wat plaats je als dakbeschot?

Dan komt natuurlijk de volgende vraag, wat plaats je als dakbeschot? Het dak van de kapschuur bestaat eigenlijk uit twee delen. Een deel wat open blijft en dus niet geïsoleerd hoeft te worden omdat het met de buitenlucht in aanraking staat. En een deel wat wel dicht is en dus geïsoleerd moet worden. Voor het open deel hebben we geen compleet geïsoleerde dakplaten nodig. (Dat zou de verbouwing van de schuur een heel stuk duurder maken). Dus we wilden dunne dakplaten, maar wel gemaakt van ecologisch verantwoord materiaal.

Houtvezelplaten Houtvezelplaat

Bij een eerdere verbouwing van de boerderij gebruikten we houtvezelplaten van Pavatex. En dat is goed bevallen. Deze platen zijn gemaakt van restproducten van de houtindustrie, zoals zaagsel en dergelijke. Het zaagsel wordt hard en verbonden met het in het hout aanwezige lignine. Dit materiaal heb je in verschillende diktes en voor verschillende doeleinden.

We wilden de plaat Isolair van Pavatex. Die is 22 mm dik en heeft een isolerende, waterafstotende en dampdoorlatende werking. 22 mm dik isolatie doet niet zo heel veel, maar biedt wel een mooie basis voor verdere isolatie. Deze platen zijn dan ook op het dak gekomen als dakbeschot. Over deze platen heen zijn de panlatten geplaatst en daarop zijn de dakpannen gekomen. Rode vlakke Mulden pannen die ook op de boerderij liggen. Grotendeels het werk van de aannemer, maar de dakpannen hebben we op een mooie zaterdag met een hoop vrienden gelegd. Een leuke en gezellige dag en het dak in één dag dicht met pannen en natuurlijk na het leggen pannenbier!

nidis logoMarian Blokker is eigenaar van het adviesbureau Nidis Advies. Zij geeft advies over onder meer energiebesparing en milieuverbetering. Je kunt de site van Nidis Advies hier vinden.

Reactie plaatsen