Glas en zonnepanelen op het schuurdak
19 augustus 2013 
2 min. leestijd

Glas en zonnepanelen op het schuurdak

Het dak ligt op de schuur. De dakpannen zijn gelegd. Nu is het tijd voor het plaatsen van het dak op de kas (een deel van de schuur). In deel 3 over het duurzaam verbouwen van de schuur, beschrijft Marian Blokker haar ervaringen met het aanleggen van een glazen dak en het plaatsen van zonnepanelen.

De aannemer heeft de hele zuidkant van het dak en de gevel aangepakt. Daar is zo´n 16 m² glas voor gebruikt. Dak en het grootste deel van de gevel bestaan nu uit glas, behalve de onderste meter, daar wordt een gemetselde muur neergezet.

Stenen bikken

Voor de onderste meter wilden we dezelfde stenen als die van de rest van de schuur. Dat betekende dat een deel van de stenen muur, die afgebroken was, afgebikt moesten worden. Die klus hebben we zelf gedaan, maar de rest heeft de aannemer gemaakt. De kozijnen van Red Cedar, natuurlijk FSC gekeurd. In de gevel en op het dak is dubbel glas geplaatst. De afwerking binnen zouden we weer zelf oppakken.verbouwing van de schuur

Terwijl de aannemer bezig was, zijn we, samen met de installateur aan de slag gegaan met het plaatsen van de zonnepanelen. Twintig stuks. Het was na de zomervakantie en heerlijk weer. Het plaatsen bestond uit het vastschroeven van 4 rails op de dakspanten onder de dakpannen. Daarna zijn de panelen in twee stringen geplaats. Binnen in de schuur is de omvormer geplaatst en aangesloten op het net.

Opbrengst zonnepanelen

Twintig 20 panelen van 230 Wattpiek per stuk betekent dat er 4600 Wattpiek vermogen op het dak ligt. Omdat de panelen op de westkant van het dak liggen, is de opbrengst niet optimaal. De beste ligging is natuurlijk zuid, maar we hebben nu eenmaal de schuur zo staan en ruimte zat, dus daarom hebben we ze op de westkant gelegd.
duurzaam verbouwen schuur, 2
De opbrengst is ca. 3500 kWh en omdat ons verbruik zo rond de 3000 tot 3300 kWh ligt, is dat voldoende. Ik zie het net als een grote accu en als we stroom nodig hebben dan nemen we het eerst van onze panelen en als dat niet genoeg is dan nemen we het van het net.

Zonnepanelen op dak schuur zonnepanelen op de verbouwde schuur

Omdat de panelen nu anderhalf jaar op het dak liggen, kunnen we goed zien dat de opbrengst meer dan voldoende is. We hebben namelijk in 1 jaar 1000 kWh meer teruggeleverd aan het net dan dat we hebben afgenomen. Dus we hebben er op verdiend. Via de energieleverancier Greenschoice krijgen we net zoveel voor onze teruggeleverde kWh als voor de afgenomen kWh.

Reactie plaatsen