Afwerken duurzaam verbouwde schuur met Tectumplaten
07 oktober 2014 
3 min. leestijd

Afwerken duurzaam verbouwde schuur met Tectumplaten

Marian Blokker verbouwde de schuur bij haar boerderij zo duurzaam mogelijk. Voor Houhetwarm.nl blogt zij met enige regelmaat over haar ervaringen. Dit is het zesde deel. Dit keer schrijft ze over de afwerking van het dak van de schuur. Eerder schreef ze onder meer over de bouw van een kantoor in de schuur, de zonnepanelen op het dak en het gebruik van hennep als natuurlijk isolatiemateriaal.

Het dak van de schuur is nu aan de beurt. We hebben enorm lang gewikt en gewogen over hoe we het plafond en het schuine dak af zouden moeten werken. Daar zijn natuurlijk heel veel mogelijkheden voor. We wilden het plafond en schuine dak toch wel redelijk strak afgewerkt hebben en graag hetzelfde omdat je zowel plafond als schuin dak kunt zien vanaf de begane grond.

Marian Blokker over duurzaam verbouwen

Marian Blokker blogt over het duurzaam verbouwen van haar schuur.

Houtvezelplaat niet geschikt

Isoleren was niet zo’n probleem, want dankzij de strakke afwerking zouden de dakspanten toch niet meer te zien zijn en we zouden toch over deze spanten heen moeten werken. Dus tussen de dakspanten wilden we isolatiemateriaal aanbrengen, op de dikte van de dikste spanten. Dat zou kunnen met hetzelfde hennepwol of houtvezelplaat dat we eerder gebruikten, maar omdat je met ronde dakspanten te maken hebt, is het best lastig om alle hoekje precies te vullen.

Keuze voor cellulose

Dus we kozen voor cellulose isolatie wat ertussen geblazen zou worden. Cellulose is isolatie van krantenpapier. Doordat dit onder druk ingeblazen wordt, verspreid dit materiaal zich in alle hoekjes en gaatjes. Maar dit blijft natuurlijk niet zomaar zitten, er moet eerst bouwpapier geplaatst worden waarachter het geblazen wordt. Dit hebben we zelf aangebracht. Tip: let er wel op dat je genoeg overlap maakt bij het aanbrengen van het bouwpapier, want door de druk komt er spanning op te staan.

20 cm cellulose ingeblazen

Isolatiemateriaal Cellulose wordt inblazen

Inblazen cellulose

De mannen van het isolatiebedrijf hebben dit in een dag vol geblazen met gemiddeld zo’n 20 cm cellulose. Dus de minimale dikte van de dakisolatie is 22 cm. Dat levert een Rc-waarde op van 5,4. Buiten dat het heel goed geïsoleerd is, is het ook nog eens heerlijk stil geworden in kantoor. De auto’s op de weg hoor je niet meer. Nadeel, de fluitende vogels ook niet meer.

Variant op houtvezelcementplaten

Het isoleren is nu klaar, nu de afwerking van het plafond. Uiteindelijk gekozen voor een variant op de houtvezelcementplaten. Alleen niet de standaard cementplaten omdat ik die cementplaten nu weer niet zo’n enorm milieuvriendelijk product vind. De platen op zich heb ik altijd mooi gevonden, geven het toch meer het karakter van een plaats om te werken in plaats van een ruimte om gezellig met familie te zitten. Ook zijn ze makkelijk, want afwerken hoeft niet meer en je kunt het zelf makkelijk op maat zagen. Met een systeemplafond zit je met een frame dat geplaatst moet worden, dat werkte niet bij het schuine dak en met gips ben je veel langer bezig en moet je het na de tijd nog afwerken.

Bij duurzaam verbouwen schuur gebruik tectum panelen

Tectum panelen aan het schuine dak

Afwerkplaten van Tectum

De platen waarvoor ik gekozen heb zijn de afwerkplaten van Tectum. Dit zijn qua uiterlijk dezelfde platen als houtwolcementplaten, maar ze zijn een milieuvriendelijk alternatief hierop. De Tectum panelen zijn houtwolmagnesiet panelen. Dit zijn ook hoogwaardige platen voor wat betreft de akoestiek, en hebben zeer gunstige eigenschappen bij brand en duurzaamheid. We hebben de platen zelf verwerkt en we zijn blij met het resultaat!

Hoe vind je nu zo’n duurzaam alternatief? Ik heb veel informatie van de stichting VibaExpo gehaald en er een almanak weggehaald waar veel producten in staan en ook de leveranciers van milieuvriendelijke producten. Deze stichting bundelt de kennis over duurzame producten en stelt dit beschikbaar aan professional en particulieren.

Eerdere blogs in deze serie over het duurzaam verbouwen van de schuur:

Ervaringen met het duurzaam verbouwen van een schuur
Waarom wij kiezen voor het duurzaam verbouwen van de schuur
Isolatie met hennep van duurzaam verbouwde schuur
Marian Blokker blogt over het duurzaam verbouwen van de schuur
Glas en zonnepanelen op het schuurdak

Reactie plaatsen